петък, 3 май 2024 г.

Партиите се хванаха за гушите два месеца преди изборите

Предизборната кампания започна в Парламента, въпреки че все още президентът Румен Радев не може да вземе решение кога ще се проведат изборите за ново Народно събрание. В първия си работен ден след Коледната и новогодишна ваканция депутатите използваха трибуната на Парламента за политически внушения и обвинения. Тон за песен даде председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която коментира 4-те години от мандата на сегашните народни представители.

Откриваме последната редовна сесия на заседанието. Анализите за миналото до сега ще направят социолози политолози, коментатори. Ние, които сме вътре, можем само да си припомним, че през последните 4 години станахме свидетели както на единство, така и на демонстративно опразвани депутатски банки, както на колеги, които участваха чрез видеовръзки от болничните си легла, така и на такива, които отказваха маски. Станахме свидетели на бесилка пред Парламента, тя бе доказателство, че всички можем да станем жертви на безпринципност, каза Караянчева.

Да избягваме внушения, че има манипулации на резултата на вота, това само ще намали избирателната активност, а най-големият губещ ще бъде българската демокрация. Тя добави, че скоро партиите влизат в предизборна кампания, но вече някои са започнали битка срещу честността на вота.

От всички нас зависи промяната, тя е възможна. Поискайте я и бъдете активни участници в нейното изпълнение. С тези думи пък лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна задочно към избирателите и начерта основните приоритети на левицата в предстоящите избори.

За тези 4 години вие продължихте да развивате две паралелни Българии – телевизионна и реална, обърна се Нинова към управляващите и даде примери. В телевизионната чухме, че сме държавата с най-нисък дефицит, но реалната оставате с 40 милиарда дълг, най-бедната държава в Европа и с най-големи неравенства. В тази на управляващите вие се справяте най-добре с кризата, но в истинската България беше на първо място по смъртност, изброи соцлидерката. Според нея 3 картини без думи обобщават всичко за това управление, каза Нинова и ги посочи – чекмеджето с пистолета и парите, свлачището към Рилския манастир само ден, след като премиерът откри пътя и наводнената половин България.

Пропиляхте последните 11 г. на България, не можем да ви позволим да пропилеете и следващите 11, категорична бе тя. Нинова сподели и плана на БСП – електронна здравна карта за всеки български гражданин, ДДС за лекарствата – 9%, наредба за базова заплата за всички медицински кадри,  електронна система с база данни за всеки ученик, един учебник за всеки клас в цялата страна единен електронен данъчен регистър, семейно подоходно облагане за семейства с малки деца, отмяна на плоския данък.

ДПС също не останаха по-назад и дадоха неофициален старт на кампанията си – лидерът на движението Мустафа Карадайъ отправи апел към всички избиратели, цялото гражданско общество и всички политически сили да бъдат съпричастни към избора на модел за бъдещето на България.

Той посочи, че когато ГЕРБ е дошла на власт е наследила 8 милиарда лева резерв, а след първия си мандат е оставила 8 милиарда лева дълг. Карадайъ заяви още, че последната година ще бъде запомнена с бюджет за предизборни цели. Според него предстоят най-важните избори след 1989 г. насам. ДПС ще продължава отговорно да изпълнява мисия за гарантиране на правата на човека, териториалната цялост на държавата и нейния суверенитет, за развитие на икономиката. ДПС отговорно ще представи своята програма пред своите избиратели и всички български граждани. Програма за ускорено, догонващо развитие на страната. ДПС ще продължава да работи за приоритетите чист въздух, чиста вода, чиста енергия, високи технологии, водородна икономика и включване на свободните и активните граждани.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html