събота, 4 май 2024 г.

Пиронкова влезе в основната схема на Australian Open

Цветана Пиронкова направи пореден силен мач на квалификациите за Australian Open и се класира за основната схема в Мелбърн.

Най-добрата ни спортистка за 2020-а изигра солиден двубой, в който се справи със съпротивата на рускияната Маргарита Гаспарян с 6:3 7:5.

По този начин българката ще играе за 13-ти път на Откритото първенство на Австралия, където до момента никога не е преминавала втория кръг.

Ощe в първото си подаване българката трябваше да се измъква от 0:40, но тя показа характер и впоследствие дръпна с 3:0.

Последва серия от седем поредни точки за Гаспарян, която намери ритъма си и започна да натиска постоянно съперничката си от форхенд, което доведе до изравняване – 3:3.

Първата ни ракета обаче веднага си възвърна контрола и реализира серия от три поредни гейма, като по този начин прибави откриващия сет към своя актив.

Рускинята стартира изключително агресивно във втората част. Пловдивчанката се опитваше да се брани, само че бе изтласквана все по-далеч от пределите на игрището и скоро се оказа догоноваща с 0:3.

Точно тогава последва поредния срив в концентрацията на 14-тата поставена в пресявките, който помогна на нашето момиче да изравни.

Гаспарян излезе от негативната серия, задържайки сервиса си за 4:3. Играта продължи равностойно, а двете показваха отлично ниво при началните си удари до 5:5, когато Пиронкова осъществи решителен брейк и го затвърди без колебания, за да намери място в същинската надпревара в Австралия.

Цвети имаше значително превъзходство при спечелените на първи сервис точки, където записа 81% процента ефективност срещу 67% за Гаспарян. Българката бе по-прецизна и при точките си за пробив като реализира 50% от тях (4 от 8), докато нейната опонентка оползотвори 25% от своите шансове (2 от 8).

След мача от официалния профил на турнира в Туитър публикуваха видео с нашето момиче: „Здравейте, всички! Много съм щастлива да се класирам за основната схема на Аустрелиън Оупън и съм изключително развълнувана да се върна обратно в Мелбърн. Не съм била там от няколко години, така че нямам търпение.“

Това ще бъде първо участие на Пиронкова в Австралия от 2017 г. насам и нейно трето поредно на турнир от Големия шлем. Миналата година тя се завърна триумфално в тура като игра на 1/4-финал на US Open, след което достигна до трети кръг на „Ролан Гарос“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html