понеделник, 29 април 2024 г.

Няма опасност от преливане на язовири

Валежите през последните няколко дни нанълниха язовирите в страната и се наложи на места водата от тях да бъде изпускана контролирано. Най-опасна е била ситуацията в Бургаско, Кърджалийско, Благоевградско, но опасност от преливане и щети няма. Това коментира Петър Горновски, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. По думите му язовирите са създадени именно, за да поемат високата вълна. Ако не са тези съоръжения, щетите биха били много по-големи.

Горновски уточни, че има над 1 700 акта, съставени на собствениците, както и над 1 100 наказателни постановления. Голяма част от язовирите са строени 1955-а, 1960-та, 1970-та година, като повече от 30 години нищо не е правено по тези язовири. Потенциално опасните язовири са така разположени, че при преливане, висока вълна или друго събитие биха създали проблем на местното население и инфраструктура.

Там, където виждахме, че има проблеми с финансирането на язовирите, ние бяхме тези, които предложихме промени в Закона за водите, вследствие на което се изгради това държавно предприятие – да се прехвърлят тези язовири от общините, които преди 30 години са им дадени в насипно състояние – да могат да се освободят общините, които не могат да ги финансират. Продължава класификацията на язовирите. Досега са класифицирани язовирите в 18 области, предстои това да се случи в още десет.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html