петък, 3 май 2024 г.

Аня Пенчева проговори за любовта си със Стефан Данаилов

Секссимволът на родните кино и театър Аня Пенчева е готова с мемоарите си, посветени на голямата си любов Стефан Данаилов. Луксозното издание ще носи заглавието „Такъв беше Ламбо“, съобщава вестник „Галерия“. В книгата актрисата откровено и сензационно разказва за различните етапи в отношенията си с най-големия фаворит в арт средите, за това как страстта между тях преминава в стабилна колегиалност и човешка обич, които продължават до последния дъх на професора. Аня връща лентата към общи случки на сцената и извън нея, като насочва прожектора към Ламбо – с несъмнен респект към изключителния му професионализъм, титаничното му чувство за хумор и с омая от тоталния му мъжкарски чар.

Другите, които споделят преживяванията си със Стефан Данаилов в „Такъв беше Ламбо“, са някои от най-близките му хора – синът му Влади Данаилов, племенницата му Росица Обрешкова, продуцентът му Кирил Кирилов, любимите му ученици Радина Боршош, Евелин Костова и Павел Иванов.

Аня отдавна работи над книгата, като се стреми се всеки епизод от своеобразния сериал да има точното послание. По някое време самият Ламбо я подканва да побърза. Идеята му е двете книги, неговата и нейната – която тогава е планирана като лична изповед, да имат премиери по едно и също време на турнетата им в България със спектакъла „Актрисата“. Аня е наясно, че Стефан Данаилов иска за пореден път да я подкрепи и литературните им творения да се продават заедно, но все още не е избистрила докрай идеята си. „Трябваше да бъде автобиография, но стана много дълга – затова решихме, че ще е със събития от десетилетията и разкази от последните две години от неговия живот“, признава Пенчева, която отказва да използва минало време за Ламбо и вярва, че докато се говори и пише за човека и се споменава името му, той не умира истински.

Последната им среща е в болницата, когато Стефан Данаилов вече е между двата свята. „Гледах очите му. Нямаше ги – и разбрах, че той бе там и вече не беше. Бяха изгубени в безкрая. И до днес не мога да се отърся от онази дяволски тъжна гледка – и това е една от причините да напиша тази книга. Вместо това стисна силно ръката ми, силно – така, както силно ме стискаха ръцете на татко, Славка – майката на Ивайло, и мама, Бог да ги прости. Тръгнах си като от църква – ходех назад, не исках да му обръщам гръб. Така, както всеки път, когато…“, остава тъжна и загадъчна Аня Пенчева.

Ламбо обмислял да се раздели с жена си Мария заради Аня

Както е известно, тя е единствената жена, заради която Стефан Данаилов мислел за развод със съпругата си Мария. Ламбо за първи път засича хубавата зеленоока студентка пред камерите на „От нищо нещо“ на Никола Рударов през 1979 година. Говори се, че тъкмо там е избухнал огънят между най-красивия мъж в българското кино и много по-младата от него Аня. През 1987-а Дико Фучеджиев я кани в Народния – а там е обречена отново да бъде в опасна близост със Стефан Данаилов, въпреки че много скоро ще се влюби във втория си съпруг Ивайло Караньотов – сина на великата Славка Славова. През 2008 година Аня загатва за финала на отношенията им. „Връзката ми с този мъж беше тайна само за нас двамата. Той беше на 40 години, аз – малка и неопитна. Изпя ми „Колко е страшно да бъдеш влюбен на 40 години“ и „Моето мъжко момиче“. Аз пък му изпях: „Не остарявай, любов“.

Според градските легенди в Народния Мария Данаилова случайно научава за романса на мъжа си с Аня – в кафенето, където клюките се превъртат денонощно. И преглъща горчивия хап.

Ламбо обаче предупреждава Аня, че ще сподели известен брой истини за тях в „Романът на моя живот“, излязъл за неговия 75-и рожден ден и след смъртта на Мери. „Нашата история беше истинска, повече от обикновен флирт. Мисля, че и тя имаше същото усещане – за любов. Аня е другата жена, която съм обичал истински. Мери разбра това и го преживя много тежко. А и мен ме измъчваше съвестта: мисълта, че трябва да оставиш един човек заради друг, не ми даваше спокойствие. След началната еуфория дойде отрезвяването, а в тази фаза започваш да си задаваш много въпроси. Готов ли си за нов живот? Накъде отиваш? Аня беше умно момиче. Поговорихме и се разбрахме. В края на краищата, има една прозаична фраза: „Важно е кой ти пере гащите“, крайно откровен е той. Тогава Пенчева коментира всичко с едно изречение: „Той е най-големият“.

Предстои още една акция, свързана с Ламбо, в която Аня има главна роля – възстановяването на последния им общ спектакъл, „Актрисата“. В него Стефан Данаилов ще присъства като холограмен образ. И въпреки че той никак не обича сълзите, Пенчева е категорична, че вероятно ще реве през цялото време.

 

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html