четвъртък, 2 май 2024 г.

Майк Помпео – персона нон грата за Европа

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео стана персона нон грата за европейските политици, след като в последния момент редица лидери на Стария континент отмениха срещите си с него. В официално съобщение от кабинета на човека, който в последните години диктуваше световната политика, се казва, че Помпео отменя своето посещение в последния момент, за да се съсредоточи върху предаването на властта. След като отказа да признае победата на Джо Байдън на президентските избори, държавният секретар се оказа „толкова отдаден“ на плавното и спокойно предаване на правомощията, че отмени пътуването си до Брюксел.

Официални представители от Вашингтон обаче коментираха, че отмяната на пътуването е по-скоро израз на американски снобизъм, на който Европа отговори така: Помпео се отказа от пътуването, защото европейските лидери не искат да се срещнат с него след атаката от привържениците на Тръмп в Капитолия миналата седмица. Още преди новината за отмененото пътуване на Помпео Европейската комисия заяви, че нито един служител на ЕС няма да се срещне с държавния секретар.

Майк Помпео трябваше да се срещне и с външния министър на Люксембург Жан Аселборн, но от правителството заявиха, че срещата е отменена. Ден след щурма в Щатите Аселборн коментира пред люксембургското радио, че Тръмп е „политически пироман, който трябва да бъде изправен пред съда“. Премиерът на Люксембург Ксавие Бетъл също осъди бунта във Вашингтон, като написа в Twitter, че насилието срещу Капитолия е отвратителна атака върху основите на демокрацията и свободата на печата.

Разривът в отношенията между Помпео и Аселборн е още по-смущаващ, като се има предвид, че една от основните теми между Вашингтон и Люксембург през последните години беше решаването на въпроса за репарациите за имуществото, откраднато от еврейската общност в Люксембург по време на Холокоста. Неонацистките симпатизанти и антисемитизмът се откроиха в протръмпската тълпа пред Капитолия, като имаше хора, облечени в тениски „Camp Auschwitz“ и други, носещи знамена „6MWE“, което означава „шест милиона не бяха достатъчни“ – препратка към еврейските жертви на Холокоста.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който през последните четири години работи доста усърдно, за да поддържа подкрепата на Тръмп за Алианса, беше обявил, че ще се срещне с Помпео в сряда, но по-късно също отмени срещата. В Брюксел Помпео също трябваше да се срещне и с белгийския външен министър Софи Вилмес.

Помпео и друг път е имал подобни лоши отношения с Брюксел, най-вече след речта през декември 2018 в Брюксел, в която той критикува ЕС, бюрократичната система и призова Европа да поеме курса на национализъм в стил Тръмп. Майк Помпео се противопостави на признаването на победата на Байдън от очевидна лоялност към Тръмп и се срещна само с назначения държавен секретар на Байдън Антъни Блинкен в петък, два дни след мелето в Капитолия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html