събота, 4 май 2024 г.

Китай национализира Alibaba, Джак Ма е под домашен арест

Фото Valery Sharifulin / Reuters

Комунистическата партия на Китай ще национализира световния технологичен гигант Alibaba, твърди изданието  International Bussines Times. Собственикът на най–големия интернет магазин в света Джак Ма не се е появявал на публични места, включително и в социалните мрежи, от близо три месеца. Според авторитетния сайт китайските власти са засилили много антимонополното разследване срещу Alibaba. Още през ноември следствените органи са отворили свой офис в централата на компанията. Там се води дело не само срещу Alibaba, но и срещу други две технологични фирми – месинджъра WeChat и Meituan, който също се занимава с електронна търговия.

Собственикът и основател на Alibaba Джак Ма престана да се появява пред публика, след като през октомври се изказа много остро срещу китайските регулаторни органи и банки. Последните той нарече „заложни къщи“. През януари Ма напусна журито на собственото си риалити шоу „Бизнес героите на Африка“. Според различни източници в момента той се намира под домашен арест в квартира, неговата собственост, в град Ханчжоу.

През ноември властите му забраниха да продължи с процедурата по излизане на акциите на борсата на фирмата Ant Group — финансовото подразделение на Alibaba Group. На фона на този конфликт състоянието на Джак Ма само за два месеца намаля с 12 милиарда долара.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html