събота, 4 май 2024 г.

Новият щам на вируса блокира половин милон жители на Пекин

Китайските власти наредиха да бъдат поставени под временна карантина 500 000 жители на села в община Пекин, за да се избегне разпространяване на огнище на зараза с Ковид-19, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Столицата на Китай се простира върху територия с площ колкото половин Белгия. Тя има общо около 21,5 милиона жители в градски и селски райони.

Китай до голяма степен е овладял епидемията от Ковид-19 на своя територия. При възникване на огнища се реагира с карантини, масови тестове и следене на придвижванията.

Властите са особено нащрек с наближаването на ваканцията на лунната Нова година (11-17 февруари). Това е главният празник в Китай и тогава стотици милиони китайци се връщат по домовете си. Това е най-голямото преселение в света, като гарите и летищата са претъркани в продължение на дни или дори седмици.

Пекинска община съобщи вчера за един потвърден случай на зараза при общо 32 заразени от 19 декември, главно в североизточния окръг Шуни.

В отговор всички села в този окръг са поставени под карантина. Това означава, че 518 000 жители няма да могат да напускат селата си докато не приключи започналото ново масово тестване.

Вчера се навърши точно една година от откриването на първия известен смъртен случай от новия коронавирус в 11-милионния град Ухан, но медиите на комунистическия режим премълчаха тази годишнина, а жителите на града изпълняваха обичайните си ежедневни занимания.

Дори името на първата жертва на новия коронавирус така и не беше съобщено. Знае се само, че това е 61-годишен мъж.

През последното денонощие в Китай са установени 55 случая на коронавирус, смъртни случаи не са регистрирани.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html