четвъртък, 2 май 2024 г.

Манолова към ЦИК: Върнете бонусите от половин милион лева

Членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) да възстановят на държавата над половин милион лева настоява Мая Манолова от „Изправи се.БГ“. Искането е под формата на Отворено писмо, в което тя оспорва правото да получават бонуси в размер на 440 хиляди лева и да им се плащат наемите на жилищата в размер на 132 хил. лв. Бившият омбудсман призовава членовете на ЦИК да върнат общо сумата от над 560 хил. лв., получена от тях неправомерно. Тя адресира писмото си до председателите на парламентарните партии, защото те предлагат членовете на ЦИК и носят политическа отговорност за тях.

Мая Манолова:

Призовавам ви, госпожи и господа членове на ЦИК: отговорете на българските граждани коя е разпоредбата в Изборния кодекс, която ви даде право да ползвате жилища под наем за сметка на данъкоплатците и да получите допълнителни възнаграждения (бонуси)!

Вие си самосъздавате правни основания за лични облаги, липсващи в Изборния кодекс. Следователно, вие съзнателно нарушавате закона. Призовавам ви да върнете бонусите и средствата за наемите, с които сте ощетили държавния бюджет и гражданите през 2020 г.!“

Мотивът на членовете на ЦИК, че липсвало правно основание в Изборния кодекс, за да защитят правата на избирателите и да организират честни избори, е напълно несъстоятелен и лицемерен. Особено лицемерен на фона на платени от парите на гражданите наеми за жилища на четирима членове на ЦИК в размер на 132 485 лв. за 2019 г. и изплатени бонуси на всички 20 членове на ЦИК в размер на 434 000 лв., като всеки от тях е получил между 5 хил. и 10 хил. лв. допълнително върху заплатите си за 2019 г., според доклада на АДФИ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html