събота, 4 май 2024 г.

Следващата седмица решават удължават или облекчават мерките

Следващата седмица ще стане ясно дали да се удължат ограничителните противоепидемични мерки и след 31-ви януари или по-рано да бъдат облекчени. Това ще стане на база на данните от изминалата първа пълна работна седмица, в която и децата се завърнаха в детските градини, а учениците от 1-ви до 4-ти клас – в училище. Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев, член на Националния оперативен щаб.

Тенденцията се пречупи, но е рано да се каже, че е окончателно. Очевидно е, че успяхме да намалим броя на новозаразените, така и на хората, нуждаещи се от медицинска помощ, а и на тези, които го карат най-тежко и попадат в интензивни отделения.

Той посочи, че заради т.нар. британска мутация на коронавируса, която доведе до скок на заразените във Великобритания, не позволява да се дават прогнози как ще се развия пандемията въобще в Европа и в частност в България. Кунчев подчерта, че заради това мнението му за предстоящите парламентарни избори е да се направят тогава, когато реши този, от когото зависи – президентът, без да се обляга на медицинската експертиза, защото тя не може да каже кога е по-благоприятният период за това:

Кунчев очаква до 10 дни и ваксината на „Астра Зенека“ да получи разрешение за употреба в страните от ЕС.

Предстоят доставки на ваксини от „Модерна“ – първите количества са 2 000 – 3 000 до 5 000 дози, постепенно ще се увеличават и през април очакваме 220 хиляди дози от тази ваксина, допълни Кунчев.

Той съобщи, че до момента информацията за профила на ваксината на „Пфайзер“, която вече е поставена на 14 хиляди души, е много добра, има само 5 регистрирани случая с нежелани реакции, но те са в рамките на очакваните – болка в областта на убождането при ваксинирането и леко схващане на ръката, но отшумяват в рамките на часове или на 1-2 дни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html