петък, 3 май 2024 г.

Забранете всичко – филми, опери, балет, театър

Детската образователна програма на Парижката опера - Арт зона - БНР Новини

Георги Люцканов, Лондон

Наскоро назначеният директор на Парижката опера Александър Нийф планира да премахне три от най-известните балетни хореографии от репертоара заради твърденията, че тези спектакли насърчават доминирането на бялото, казва самият Нийф пред „Льо Монд“. Въпросните три балета са – „Лешникотрошачката“, „Лебедово езеро“ и „Баядерка“, всички хореографирани от велrкия Рудолф Нуреев. Според вестник “Льо Монд” въпросните три балета са били набелязани за премахване по следните причини: в „Лебедово езеро“ белият лебед е символ на доброто, а черният – на злото. В „Лешникотрошачката“ критиците откриха проблеми с танца „Кафе“ с арабска тематика, докато в „Баядерка“ – по сценарий на унгарския композитор Имре Калман – се приема, че има проблематична танцова сцена с участието на чернокожи деца.

Мен ако питате – трябва да се спре и филмът Kingsman: The Secret Service например, в който Самюъл Джаксън е символ на злото, а Колин Фърт – на доброто. Но ако вървим по логиката на Александър Нийф, трябва да искаме спиране на “Умирай трудно 3”, където Джеръми Айрънс е символ на злото, а чернокожият Самюъл Джаксън е символ на доброто. Също така, за да има расова равнопоставеност би трябвало да се спре прожектирането на RED 1, в който Морган Фриймън е символ на доброто, а Ричард Драйфус – на злото, защото белите хора ще се почувстват засегнати. Всъщност трябва да се спрат всички филми, театрални и балетни постановки, в които чернокожите са символ на злото, а белите – на доброто. За да бъде всичко политкоректно обаче, трябва да се забранят и всички филми, в които чернокожите са символ на доброто, а белите – символ на злото. Трябва да останат само филмите, пиесите, балетите и оперите, в които всички са добри, за да няма хора, които да се чувстват дискриминирани.

Ще се получи нещо като инфантилната песен, която Сандра Бълок слушаше в полицейската кола със Силвестър Сталоун на задната седалка в Demolution Man. А, грешка, този филм също не трябва да се цитира – там Уесли Снайпс е гадняр… Примерите са безкрайно много.

Ако следваме логиката на Нийф, най-добре ще е да ликвидираме тотално опера, кино, балет и театър, защото никога няма да има ситуация, в която всички да са доволни. Тъпичко, нали? Така ще е, ако слушаме либерастите и политкоректните!

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html