събота, 4 май 2024 г.

Майкъл Аптед – един от най-добрите документалисти в света на киното, си отиде на 79 г.

Британският режисьор Майкъл Аптед, известен с дългогодишната си документална поредица „Up“ и като създател на филма „Само един свят не стига“ за Джеймс Бонд, е починал на 79-годишна възраст, съобщават световните агенции, позовавайки се на агента му. съобщава агентът му Рой Аштън, без да разкрива подробности около кончината му.

Майкъл Аптед има дългогодишна, изпълнена с триумфи кариера в киното и телевизията и е сред най-уважаваните документалисти в бранша.
Аптед печели британската награда „Еми” в категориите „Най-добър режисьор на комедиен сериал” за The Lovers, „Най-добър режисьор на детски сериал” за Folly Foot и „Най-добър режисьор на драма” за Another Sunday and Sweet F.A. и Kisses at Fifty. Той получава и международна награда  „Еми” за The Collection.

Аптед прави грандиозен пробив на американската филмова сцена с отличения с Оскар биографичен филм „Дъщерята на миньора” (Coal Miner’s Daughter) през 1980.
Списъкът му с филми включва продукции като „Горки парк”, „Горили в мъглата” (Gorillas in the Mist), „Критично състояние” (Critical Condition), „Гражданско дело” (Civil Action), „Гръмотевично сърце” (Thunderheart) и др.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html