събота, 4 май 2024 г.

Тръмп като Радев, ама не съвсем

Тодор Токин

Президентът Доналд Тръмп може и да е тупал по рамото премиера ни Бойко Борисов на портата на Белия дом, може и да е говорил с него 45 минути повече от определеното протоколно време, но в действията си прилича не на българския министър-председател, а на президента Румен Радев.

На първо четене приликите са много и има само една разлика.

И двамата са зодия Близнаци. Радев е роден е на 18 юни 1963, Тръмп – на 14 юни 1946.

„Близнаците, пише в хороскопа на зодията, често са определяни като повърхностни натури заради неспособността си да обръщат внимание на детайлите. Родените под въздушния знак често се раздвояват при вземането на решения, лесно се отегчават от нещата, които правят и изпадат в състояния на тревожност, което ги прави хаотични и несигурни. Други техни недостатъци са нерешителност, дезорганизация, податливост на психически и физически стрес, лесна смяна на настроенията, капризност”.

И Тръмп, и Радев влязоха в политиката случайно и неподготвени и решиха, че могат да си правят каквото си поискат.

И двамата имат за съпруги първи дами, които се изживяват като модни икони в страните си.

И Тръмп, и Радев са получили образованието си в елитни американски университети.

И Тръмп, и Радев по конституциите на своите страни са главнокомандващи на своите армии.

При избора им за президент и при двамата се прокрадна съмнение за дългия пръст на Русия. При Тръмп дори имаше разследване. При Радев разследване нямаше, първо – защото нямаше кой да го поиска, и второ – защото всичко бе от ясно по-ясно.

И двамата поведоха бунт с вдигнат юмрук на дясната ръка срещу законно избрана държавна власт. Тръмп – срещу новоизбрания президент, Радев – срещу законно и легитимно избрани българско правителство и главен прокурор.

И двамата насърчаваха протестиращите срещу законната власт било чрез социалните мрежи, било на живо, било в тв обръщения.

И двамата разединиха народите си.

И при двамата президенти протестиращите окупираха парламентите на двете страни. При Тръмп дори успяха да влязат в Капитолия, при Радев не успяха, но ние имаме опита на 10 януари 1997 г., когато протестиращи успяха да влязат в старата сграда на Народното събрание и да погромаджийстват там на воля. Така че тук не ние трябваше да настигнем американците, а те – нас.

Прилики много, сигурно има и още.

А каква е разликата?

Когато видя накъде отиват нещата и че  с преминаването на определени граници може да се случи нещо непоправимо, Доналд Тръмп заговори за смирение и обеща мирно предаване на властта на Байдън.

У нас протестите на Радев отидоха в историята, но той, като военен човек, не слага оръжието. Продължава да говори срещу законното правителство при всеки повод – дали ще е за ваксини, дали за избори – няма значение. Дори и в новогодишното си т.нар. приветствие не пропусна да похвали хората от площадите и да заклейми управляващите. Военните не знаят значението на думата компромис – те или побеждават, или се предават.

Е, американската демокрация е на 235 години и компромисът при нея е в основата на съществуването на държавата. Българската демокрация – ако я има изобщо – е само на 31. У нас в главите на много хора, докопали се до властта, продължава да кънти залпът на „Аврора” и компромис за тях означава предателство и падение.

Мислехме си, че нещо все пак сме постигнали в тези 31 години. Но се видя, че все още сме в началото на големия път.

 

 

 

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html