събота, 4 май 2024 г.

Мария Габриел: За количествата и сроковете на ваксините отговаря държавата

Българският еврокомисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младежи Мария Габриел отрече твърденията, че на европейско ниво се бавят доставките на ваксини срещу COVID-19, защото вече 6 месеца Европейският съюз показва много голяма солидарност и общ подход по отношение на ваксините. Науката и иновациите са в основата на намирането на дълготрайно решение и изход от пандемията и чрез програмата „Хоризонт Европа“, в която има 30 на сто увеличен бюджет за следващия период, ще допринесем за това, каза пред БНР Габриел.

Тя припомни, че в началото е имало доза несигурност коя фирма първа ще разработи ваксина, а впоследствие и какви ваксини ще се произведат. В момента има слабост по отношение на производствения капацитет и там е необходимо да се инвестира повече. По отношение на дисбалансите в различните страни за количествата и сроковете на доставката Габриел прехвърли вината на държавата:

Тези, които веднага след средата на октомври месец са направили своята организация и планове, са напред във ваксинирането. Така е в Германия. Нека не забравяме, че ние сме в началото на периода на ваксиниране – десет дни са минали от началото на ваксинацията, а Европейската комисия каза, че ще достигнем по-големи размери през април. Нека се ваксинират с втората доза хората на първа линия. За мен е по-важно да се подава непрестанно информация, защото виждаме, че има недоверие и към ваксините, още повече че работим в условия на много стриктно спазване на изискванията на Европейската агенция по лекарствата и на стриктно изпълнение на критериите за това какви са данните, които са подадени, как след това фирмите имат планове за управление на риска – това е добавената ни стойност – това трябва да бъде много ясно поднасяно на хората като точна и постоянна информация.

Ще има още една промяна заради това, че децата са в къщи  – в програмата „Еразъм“ за следващия програмен период ще бъде въведена т.нар. „виртуална мобилност“, която няма да замести физическата, но тя ще подпомогне участниците да не губят време, да започнат да дефинират проекта. За първи път благодарение на програмата „Еразъм+“ са реализирани проекти в размер на 100 милиона евро в подкрепа на т.нар. партньорства за творчество – образование и култура.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html