събота, 4 май 2024 г.

Следенето започна: Австрия и Дания правят дигитален паспорт за имунизация срещу COVID-19

Правителствата на Австрия и Дания разработват дигитален паспорт за хора, които вече са ваксинирани срещу COVID-19. Това би им позволило да пътуват до страни, в които подобна документация се изисква по време на пандемията. Първата авиокомпания в света, която обяви, че ще изисква от пътниците си документ, че са ваксинирани, е австралийската Кантас.

Очаква се, че може да има изискване от други страни да представят документ за ваксиниране при влизане. Датският паспорт за поставена ваксина може да бъде използван там, пише в изявление на датското министерство на здравеопазването. Министерството подчертава, че е необходимо да се проучи още по-добре дали хората, които са ваксинирани срещу COVID-19, могат да предават вируса и колко дълго трае имунитетът, осигуряван от ваксината. Издаването на паспорти за поставена ваксина може да стане в първите месеци на годината. Достъпът до него може да става посредством сайта на датската служба за обществено здравеопазване, както и чрез мобилно приложение.

Ваксината срещу коронавируса ще се вписва в електронен паспорт на гражданите на Австрия заяви съветника по въпросите на здравеопазването на австрийската столица Петер Хакер. Според него това ще улесни пътуването на австрийците в страните от ЕС.

Световната здравна организация (СЗО) съобщи още миналата година, че работи по издаване на електронен сертификат за поставена ваксина срещу COVID-19. Той ще е под формата на „малка жълта карта“ или ще е дигитална версия на жълтите книжки за поставени ваксини, издавани в много страни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html