събота, 4 май 2024 г.

След поредния инцидент в планината, държавата ще купува медицински хеликоптер

Министърът на здравеопазването професор Костадин Ангелов представи на премиера Бойко Борисов пътна карта, разработена от Министерството на здравеопазването, за медицинска евакуация по въздух на пострадали български граждани. По време на заседанието на правителството Ангелов обясни предприетите вече действия за купуването на един хеликоптер с европейски средства и за осигуряването на национално финансиране за ремонт на 4 налични вертолета „Кугър“, собственост на Министерството на отбраната.

Вече е стартирана процедура за обявяване на обществена поръчка за закупуването на хеликоптера с европейски средства, който ще бъде оборудван с цялата медицинска техника, необходима за извършване на медицинско спасяване на територията на Република България. Проведени са и редица срещи с представители на военни заводи, на които са обсъдени подробностите за осъществяването на ремонта на 4-те „Кугър“-а, определени за медицинско спасяване по въздух на пострадали.

Медицински хеликоптер ще улесни работата на планинските спасители

Началото на годината беше белязано от няколко сериозни инцидента в планината. Турист загина, след като се подхлъзна и пропадна по склон при преход недалеч от връх Ботев. В района станаха общо пет подобни инцидента, при които пострадаха четирима, трима от тях – тежко. В разразилите се дискусии след случаите в планината стана ясно, че България е единствената страна в ЕС, която няма нито един медицински хеликоптер. В съседна Румъния те са 22, а в Северна Македония – 2.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html