събота, 4 май 2024 г.

Скандал: Китай не допусна експертите на СЗО в Ухан

Екипът на Световната здравна организация (СЗО), който трябваше да разследва произхода и разпространението на COVID-19 в китайския град Ухан, е получил отказ да влезе в страната. Двама от учените са поели към Китай – единият обаче е бил върнат от китайските власти, а другият се намира в транзитна държава.

Дипломатично от СЗО съобщиха, че проблемът с недопускането на експертите е заради проблем с визите. От Световната здравна организация ще се опитат да отстранят проблема и да постигнат нова договорка с китайското правителство. Дългоочакваната мисия беше съгласувана с Пекин през декември миналата година след месеци на преговори със здравната организация.

За първи път коронавирусът беше засечен именно в Ухан в края на 2019 година, а първоначалното огнище бе свързвано с пазар, на който са продавани екзотични животни. Според последните разследвания на различни епидемиолози обаче не е изключено вирусът да е бил „изпуснат“ от секретна лаборатория, която се намира само на 18 километра от пазара в града.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html