понеделник, 29 април 2024 г.

Мюсюлманите масово отказват да се ваксинират

Коронавирус: Ще се откажат ли мюсюлманите от свещения месец Рамазан | Новини и анализи по международни теми | DW | 16.04.2020

В мюсюлманските общности в почти цял свят масово отказват да се ваксинират, а в някои страни, изповядващи исляма, препаратите против коронавирус са направо забранени. Причината за това са подозренията, че в състава на ваксините се използва веществото желатин, в който има компоненти на свинята. Въпреки всички уверения на лекарите и учените, че желатин не се използва, мнозинството мюсюлмани се опасяват от ваксините. След лицензирането на „Пфайзер“ сред мюсюлманската общност във Великобритания плъзнаха лъжливи слухове, че във ваксината се съдържа желатин. Причина за този фейк е, че в други ваксини – например против полиомелит, наистина се съдържа този белтък.

Дезинформацията сред националните малцинства може сериозно да усложни процеса на ваксиниране, предупреди генералният секретар на Британската ислямска медицинска асоциация Салман Вакар. Той призова медицинските организации по-добре да информират малцинствата за състава и ползите от ваксинирането. Самият той обаче изрази опасения, че във ваксините срещу ковид е възможно да има желатин. Според него белтъкът повишава устойчивостта на ваксината по време на транспортирането й, както и гарантира нейната ефективност. Той даде пример с Индонезия, където ваксината на „Пфайзер“ е забранена за прилагане засега, защото производителите не могат да докажат отсъствието на желатин.

Именно Индонезия е най-яркият пример как ислямските страни отказват да ваксинират населението. През октомври властите в страната бяха на прага на сключване на договор за доставка на китайската ваксина. Тогава обаче се намесиха религиозните деятели, които се поинтересуваха доколко тя съответства на шериата. Наложи се здравните власти да направят още масови проверки и изследвания, преди все пак да бъде подписан договор за ваксината. За това спомогна и статистика от 2018 година, когато в страната бе забранено ваксинирането против едра шарка, пак заради наличието на желатин. В резултат в Индонезия избухна епидемия.

Освен чисто религиозните предразсъдъци съществува и икономически проблем. Много страни не могат да си позволят закупуването на ваксини, просто защото са скъпи. Единствените държави, които самостоятелно опитват да създадат ваксини, са Саудитска Арабия и Малайзия, съвместно. В Малайзия проблемът беше решен, като властите задължиха да се ваксинират всички до 18 години, в противен случай техните родители са заплашени от голяма глоба или дори затвор.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html