неделя, 28 април 2024 г.

Редица държави затягат мерките срещу COVID-19

Редица държави, в които вече започна ваксинация срещу коронавируса, отново затягат мерките с цел по-бързото спиране на разпространението на заразата. На места в последните 24 часа бяха отчетени и антирекорди.

Над 21 милиона са отчетените случаи на коронавирус в Съединените щати от началото на пандемията по данни на университета „Джонс Хопкинс“. Америка е на първо място по брой на заразените с коронавирус, както и по брой на смъртните случаи в света.

Заради завишения брой случаи на COVID-19 Великобритания въведе трети локдаун. Новите мерки, които включат оставане по домовете и затваряне на училищата, се очаква да бъдат гласувани по-късно тази вечер. Министрите обмислят и затягане на контрола по границите.

Израел също затяга карантинните мерки. По-строгите правила ще влязат в сила от петък и ще действат 14 дни. Израел е световен лидер по поставени ваксини срещу вируса, като до момента са ваксинирани 15 процента от населението. Властите се надяват страната да излезе от пандемията до февруари, ако ваксинирането продължи със същото темпо.

В Италия до 15 януари са удължава oбщонационалната карантина. Дотогава остава в сила и забраната за придвижване между 20-те области, освен по работа и здравословни или други неотложни причини. Началото на присъствените учебни занятия за големите класове, които от октомври са на дистанционна форма на обучение, се отлага от 7 за 11 януари. Магазини и заведения ще работят до 18 ч, вечерният час от 22 до 5 сутринта остава в сила.

В Португалия също се очаква извънредното положение да бъде удължено. Страната отчете рекорд от над 10 хиляди нови случая за последното денононощие.

Германия, която удължи до края на месеца противоепидемичните мерки, регистрира над 21 хиляди нови случая на заразяване за денонощие. Починали са над 1 000 души.

За първи път Япония регистрира над 5 000 случая за един ден, а в последните седмици случаите значително се увеличават. Очаква се в Токио и района да бъде обявено извънредно положение.

Повече от 30 страни са започнали ваксинирането срещу COVID-19 на най-рисковите групи от населението, посочи генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html