събота, 4 май 2024 г.

Богоявленският водосвет – при спазване на противоепидемичните мерки

Представителни формирования от Въоръжените сили на Република България във всички гарнизони на страната ще участват в ритуалите по благославяне на бойните знамена на 6 януари – празника Свето Богоявление, съобщиха от Министерството на отбраната. На много места военнослужещи ще се включат и в отбелязването на 173-ата годишнина от рождението на поета – революционер Христо Ботев. В знак на преклонение пред паметниците на Христо Ботев в различни населени места военнослужещи ще поднесат венци.

През тази година събитията са съобразени с противоепидемичните мерки (спазване на физическа дистанция, носене на лични предпазни средства и др). Поради противоепидемиологичната обстановка представителните знаменни групи ще са със символична численост.

В София традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената светини на Българската армия ще бъде отслужен от 11 ч. на 6 януари пред Паметника на Незнайния воин. Ще присъстват министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Ритуалът ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки. Водосвет ще бъде отслужен на знамената-светини на Българската армия.

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет.

След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г.

След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г. Оттогава, всяка година на 6-ти януари – Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-висшият йерарх на Българската православна църква в епархията, след прочитане на молитвата „За успех на народа”, ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html