събота, 4 май 2024 г.

Какво се случва с Alibaba и най-богатия китаец Джак Ма

Джек Ма

Основателят на най–голямата платформа за електронна търговия Alibaba и най-богат китаец Джак Ма от два месеца не се е появявал на публично място. Милиардерът буквално се е изпарил, след като през октомври сравни китайските държавни банки и регулаторни органи със заложни къщи. Той направи това по време на изказването си на голям икономически форум в Шанхай, на който присъстваха и лидери на компартията.

В първия ден на годината стана ясно, че Джак Ма е напуснал журито на собственото си телевизионно шоу за откриване на бизнес–таланти в Африка. Още през ноември той пропусна финала на шоуто, а преди това неговият образ беше премахнат от промо–клиповете, а името му бе заличено от списъка на съдиите. Джак Ма е ограничил до минимум своите изяви в социалните мрежи. Последната му публикация в Туитър е от 10 октомври миналата година, а от акаунта на неговата благотворителна организация е от 30 ноември. Преди тези дати бизнесменът пишеше по няколко туита на ден.

По данни на „Уолт стрийт джърнъл“ властите в Китай имат намерение да засилят контрола върху бизнеса на Джак Ма. Тяхната цел е да го принудят да продаде част от него на държавата и най-вече финансовото подразделение Alibaba Group. В същото време властите не са заявили директно своите намерения, а отправят послания към Ма от рода на „трябва да се вникне в смисъла на реформите“. Според анализатори, в Пекин се страхуват, че са изпуснали контрола върху компанията Alibaba и други технологични гиганти, което може да застраши властта на комунистическата партия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html