събота, 4 май 2024 г.

Британският съд отказа да екстрадира Асандж в САЩ

Поради психическото му здраве и риск от самоубийство създателят на WikiLeaks Джулиан Асандж не може да бъде екстрадиран в САЩ, за да му бъдат повдигнати обвинения. Това постанови британският съд, който гледа делото, съобщава националният всекидневник The Independent.

Окръжният съдия Ванеса Барайцер заяви, че изолираните условия, с които Асандж вероятно ще се сблъска в САЩ, означават, че екстрадицията ще бъде „потискаща“. 49-годишният Асандж ще бъде изправен пред много обвинения, включително шпионаж и проникване в компютърна мрежа, ако бъде върнат в родината си, припомня изданието. Той предизвика гнева на Вашингтон, като направи публично достояние документи, разкриващи мрачните реалности на т.нар. „война срещу тероризма“. Ако бъде екстрадиран, основателят на WikiLeaks може да бъде осъден на 175 години затвор при строги мерки за сигурност.

Съдия Ванеса Барайцер произнесе решението си в Централния наказателен съд в Лондон, известен като Олд Бейли. Съгласно думите й, Асандж ще бъде задържан в ареста преди обжалването, което се очаква от САЩ. Американското правителство заяви, че ще обжалва решението.

Централният наказателен съд в Лондон, известен като Олд Бейли. Снимка: интернет

Министерството на правосъдието на САЩ е завело 18 наказателни обвинения срещу Асандж. Общо австралиецът е изправен до 175 години затвор.

В сряда, на 6 януари, съдът ще реши дали да освободи под гаранция основателя на Wikileaks, съобщи РИА „Новости“. „Съдът се разпуска до сряда, когато се подава петиция за освобождаване под гаранция, а вие ще останете в ареста по изброените по-рано причини “, каза Барайцер в съда, обръщайки се към Асандж, който сега е в британски затвор, а преди това в продължение на 7 години се укриваше в посолството на Еквадор в Лондон.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html