събота, 4 май 2024 г.

Без традиционното шествие при инагурацията на Байдън

Встъпването в длъжност на новия президент на САЩ Джо Байдън ще бъде на 20 януари при ограничен формат и  съблюдаване на социалната дистанция. Това се казва в публикувано в неделя съобщение от съвместния комитет по церемонията за инагурацията от Сената и Камарата на представителите, съобщи ТАСС.

Така изглежда шествието при встъпването в длъжност на американския президент. Този път обаче няма да има заради коронавируса. Снимка Интернет

Заради пандемията от коронавирус организаторите са решили да се откажат от традиционното шествие при встъпването в длъжност на новия държавен глава на САЩ. При нормални обстоятелства това шествие продължава два часа и е наблюдавано от десетки хиляди души по пътя на новия президент, който е начело на процесията,  до Белия дом. Вместо това телевизиите ще покажат виртуална версия на шествието, в което ще участват музиканти, танцьори и други артисти.

След церемонията по инагурацията Джо Байдън и избраната за вицепрезидент Камала Харис ще участват в традиционния преглед на войската на Капитолийския хълм. При спазване на мерките за социална дистанция пред Байдън и Харис ще преминат представители на всички видове американски въоръжени сили, след което ще съпроводят новия президент до Белия дом.

По-рано от комитета по инагурацията съобщиха, че рязко намаляват броя на пропуските за церемонията по встъпването в длъжност на 46-ия президент на САЩ на 20 януари. На този ден непосредствено на Капитолийския хълм ще могат да присъстват само членовете на Конгреса плюс един техен гост. Съкратен е и броят на журналистите, които ще отразяват инагурацията.

Президентските избори в САЩ се проведоха на 3 ноември. На 14 декември изборната колегия утвърди резултатие от вота, според които Джо Байдън е новият държавен глава. Действащият президент Доналд Тръмп не призна резултатите и ги обжалва в съда с искане за повторно преброяване в редица щати. Исковете бяха отхвърлени, включително и от Върховния съд на САЩ. Според последни данни за Байдън са гласували повече от 81,2 милиона американци, а за Тръмп – 74,2 милиона.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html