събота, 4 май 2024 г.

Американски политик: Със сигурност COVID-19 е изпуснат от лаборатория

Изтичането от лаборатория на щама на COVID-19 се счита за най-вероятната версия за появата на коронавируса. Това изявление направи Матю Потинджър – съветник по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп по време на Zoom конференция, в която се е обсъждала подготовката на експерти на Световната здравна организация за инспекция на китайския град Ухан, за да бъдат установени причините за пандемията.

Разполагаме с все повече доказателства, че най-вероятният източник на вируса е лаборатория, цитира изказването на Потинджър Daily Mail. В резултат на извънредна ситуация вирусът спокойно е могъл да излезе извън секретния институт по вирусология в Ухан, който е само на 11 мили от пазара в града. Дори властите в Пекин отхвърлиха версията за зараза на пазара, добавя още съветникът на Тръмп.

Китайският външен министър Ван И заяви, че вече има все повече доказателства, че огнищата на вируса са възникнали в различни страни по света, а не в Китай. Той също така припомни, че Китай е първата държава в света, която обяви случаи на инфекция с COVID-19 и предприе необходимите мерки за контрол и предотвратяване на разпространението на инфекцията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html