събота, 4 май 2024 г.

Търсите си работа? Първо тест за ковид

Нов бърз тест за коронавирус премина успешно клинични изпитания - NOVA

Ново изискване при кандидатстване за работа в условията на пандемия имат някои работодатели. Към CV-то те изискват и тест за антитела или отрицателен PCR, показва проверка в сайтовете за работа.

„Търсим човек да опакова вина, да слага етикети, да се смее на шегите ми. Работата дава възможност да се слушат и аудиокниги. Могат да кандидатстват хора от всякакъв музикален жанр. Единственото условие е човекът да предостави тест за антитела за COVID-19. Странно условие, но сега, както винаги, хората са по-важни от бизнеса и пазим екипа и клиентите си“, пише в обявата на компания за търговия с вино. Подобно изискване при наемане на хора има и фирма за опаковане на подаръци. В обявата е изтъкнато, че не искат новият служител да предаде зараза на някого.

Експерти твърдят, че това изискване не е нарушение на законите. На много места се изисква здравна книжка например, в която са записани заболяванията на кандидата за работа. Ако той има сериозни или хронични заболявания, може да не получи мястото. Същото е и с коронавируса. Отделно по закон, ако някой е прекъснал трудовия си договор за половин година, след това се изисква медицинско свидетелство, за да го поднови.

Единствено Комисията за защита от дискриминация може да се намеси и да задължи работодателите да не изискват отрицателен тест от кандидатите. До момента обаче там няма подадени такива сигнали.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html