неделя, 28 април 2024 г.

Папа Франциск за Марадона: Велик шампион с крехка душа

„Когато ми съобщиха за смъртта на Диего Армандо Марадона, започнах да се моля за него и изпратих телеграма до семейството му с няколко съболезнователни думи“, споделя Папа Франциск в интервю за Gazzetta dello Sport.

Висшият духовник е всеизвестен фен на футбола и в частност на аржентинския „Сан Лоренцо“, който подкрепя от малък. Родом от страната на „гаучосите“, няма как и Диего Марадона да не е сред любимите му футболисти. Като двамата се познаваха и лично.

„На терена той беше поет, велик шампион, който радваше милиони както в Аржентина, така и в Неапол. Но беше и много крехка душа. Имам много личен спомен от световното първенство през 1986-а – онова, което Аржентина спечели, благодарение на Марадона. Тогава бях във Франкфурт. Беше ми много трудно, защото учех езика, а и трябваше да събирам материали за дисертацията си. Не успях да гледам финала на световното и научих за победата на Аржентина над Германия чак на следващия ден, когато една японка написа на дъската „Да живее Аржентина“ в часа по немски“, спомня си водачът на Римикатолическата църква.

Папата говори и срещу използването на допинг в спорта и разказва как се възхищава на големите футболисти, които, въпреки че знаят, че са по-добри от останалите, продължават да се развиват, идват първи и си отиват последни от тренировка.

„Пожеланието ми за 2021 г. е много просто. Ще цитирам думите на една фланелка, която ми подариха: „По-добре чиста загуба, отколкото мръсна победа.“ Пожелавам го на целия свят, не само на футболния или спортния. Това е и най-добрият начин да живееш живота си – с високо изправена глава“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html