събота, 4 май 2024 г.

Сбогом на хартиените двулевки

От днес банкнотата от два лева излиза от обращение, припомнят от БНБ.

Ако са ни останали хартиени двулевки, можем да ги обменим по номинал за монети в касовите центрове на БНБ без краен срок и такси, категорични са от Централната банка. Виолетовата банкнота с лика на Паисий Хилендарски бе пусната за първи път през 1999 година и заменя старите банкноти от 2 000 лева при деноминацията на българския лев през същата година. На тях бе ликът на майстор Колю Фичето.

Както всички останали монети и банкноти в годината на деноминацията, и хартиената двулевка, и банкнотата от 2000 лева са официално платежно средство. От 2000-та година обаче хартиените 2 лева са неизменно с нас, а банкнотата с Колю Фичето остана в историята. 15 години по-късно БНБ пусна в обращение паралелно и монета със същия номинал, на която отново е изобразен отец Паисий.

През 2018-та в чест на първото българско европредседателство Централната банка пусна в обращение и емисия от двулевови монети, на която вместо лика на Паисий е логото на председателството.

Тъй като заедно със сребърната възпоменателна монета с частична позлата от 10 лева със същата тематика, тази лимитирана двулевка е колекционерска рядкост, трудно може да я срещнем в ежедневната циркулация на монетите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html