понеделник, 6 май 2024 г.

Мерките не достигат до пострадалите бизнеси, които не са затворени

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев заяви, че бизнесът е пострадал много в условията на пандемия и за някои мярката 60/40 е неприложима. Пред БНР той коментира, че освен затворените бизнеси има тежко пострадали, които не са затворени със заповед, но до тях мерките за подкрепа не стигат, защото мярката 60 на 40 е неприложима, а подкрепа на фиксираните разходи няма. Не кодът на икономическата дейност трябва да е показателят, а спадът на продажбите. Ако има голям спад, повече от 50%, примерно, или 40%. Европейската комисия казва: повече от 30% ако е спадът, тогава компаниите могат да бъдат подкрепени за фиксираните им, за условно постоянните им разходи.
Надяваме се бизнесът през 2021 г. да продължи възстановяването, започнало през третото тримесечие на тази година и спряло през четвъртото. Който е загубил 10% през 2020 г., ще възстанови 5% през 2021 и още 5% през 2022 година. Туризмът, въздушният транспорт и търговията ще се възстановяват по-бавно от индустрията, смята Велев.
Очаква се на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество бизнесът, синдикатите и правителството да обсъдят продължаването на мярката 60 на 40. За момента тя не е надхвърлила обхвата от 10% за разлика от други европейски страни. По думите на Велев това е така заради два сериозни недостатъка – единият е доплащането от предприятието на 40% плюс осигуровките върху тях – още 19%, от приходи, които не съществуват. Така тези, които имат най-голяма нужда, не могат да я ползват, защото нямат тези 40%. Много предприятия не могат да поемат ангажимент за запазване на заетостта в тази неясна обстановка – това е вторият фактор.

Забавяне в изплащането има по линия на Оперативната програма за иновации и конкурентоспособност, където все още не са изплатени всички средства за микрофирмите – от 3 до 10 хиляди, а за средните предприятия все още има само класиране, поясни още Васил Велев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html