понеделник, 6 май 2024 г.

Какво представлява „Спутник V“?

В Москва започна записването за ваксинация срещу COVID-19 на хората над 60-годишна възраст. Начало на масовата ваксинация срещу коронавируса в руската столица беше дадено на 5 декември, като предимство имат медиците, учителите и социалните работници. Цели етажи на здравните заведения в руската столица са обособени за предстоящото ваксиниране, като преминали имунизация разказват, че се чувстват като на празник или избори – медицинският персонал ги очаква с бонбони, цветя и балони.

Ваксината „Спутник V“ или „Спутник Вектор“, а не 5, както погрешно я наричат някои, е двукомпонентна и се съхранява в специални фризери при температура от минус 29 градуса. След първата ваксина антитела не се изграждат, кръвната проба не ги показва, но се формират повърхностните антитела, лимфоцитите вече работят и ако човек се зарази между двете ваксини, ще го изкара много по-леко. Руската ваксина е на базата на вектор, направен по време на епидемията от ебола в Африка. Сменена е само информацията за коронавируса, S-белтъкът, който е вкаран във вектора, но все още не е ясно по какъв начин ще реагира организмът на този белтък.

Забранено е ваксината да се пренася от частни лица, така че ако някой в България ви предложи да ви осигури ваксината „Спутник V“, това със сигурност означава, че ще бъдете измамени.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html