неделя, 5 май 2024 г.

Дете загина при земетресението в Хърватия

Дете е загинало при днешното земетресение в Централна Хърватия с магнитуд 6,2, съобщава информационният сайт Индекс. Смъртта на детето бе потвърдена от кмета на град Петрине в епицентъра на труса Даринко Думбович. На майката на загиналото дете в момента се оказва медицинска помощ. В града има много срутени сгради, чуват се викове, има ранени и загинали, посочва сайтът.

Снимки Интернет

„Страшно е, има мъртви, има ранени. Видяхме едно дете как загина на площада. Центърът на Петрине е унищожен. Седем наши инженери бяха затрупани под една сграда, но успяхме да ги измъкнем. Това е катастрофа, пращайте помощ, каквато имате“, каза един от инженерите, изпратени да оценяват щетите от вчерашното земетресение с магнитуд 5 в същия регион.

По данни на Европейския Средиземноморски сеизмологичен център (EMSC) епицентърът е бил в Петрине, на около 45 км югоизточно от Загреб. Земетресението е с дълбочина 10 км и с магнитуд 6.2 по Рихтер

Местните медии пишат, че земетресението е станало двадесет минути след 12 часа местно време и е продължило около 6-7 секунди. Трусът е усетен в Риека, Вуковар, Сплит, Загреб.

Полицията призова гражданите да излязат на открито, ако имат възможност, и да се отдалечат от сградите, които са застрашени от срутване.

Според хърватската държавна телевизия трусът е съборил покрива на болницата в Сисак над отделението за вътрешни болести. Екипът на телевизията едва се е спасил на входа на Градския съвет, който също се е срутил.

 

 

Столицата Загреб също е засегната – за известно време спря токът, трамваите замръзнаха на релсите, улиците се изпълниха с хора.

За да се овладее тежкото положение в Петриня хърватската армия е изпратила 300 войници, които да помогнат. Премиерът Андрей Пленкович също пътува натам.

В Словения земетресението е усетено силно в Любляна, Нова Горица, Птуй и Межица. Атомната централа в Кръшко беше спряна като предпазна мярка. Сесията на Народното събрание също беше прекъсната, защото сградата пострада. Депутати публикуваха снимки от разрушенията

Вчера централната част на Хърватия беше разлюляна от земетресение от 5-а степен, което причини материални щети.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря със своя колега от Хърватия Гордан Гърлич-Радман във връзка с опустошителното земетресение, което днес на обяд разлюля Балканите.

„В този тежък момент България е готова да застане до нашите хърватски приятели. Готови сме да окажем помощ. Поднасям своите най-искрени съболезнования и пожелавам бързо възстановяване на ранените“, заяви Захариева.

Посолството на Република България в Загреб е на разположение на всички български граждани за съдействие при нужда. Дипломатическата мисия наред с повечето сгради в хърватската столица в момента няма електрозахранване, но служителите ни са на линия и изпълняват своите задължения.

 

 

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html