неделя, 28 април 2024 г.

Черните и белите гълъби на американците

Правда

Каква е причината за настоящия хаос в Америка? Защо точно сега кризата ескалира до такава степен, не само в политиката, но и във всички сфери на живота? Има ли пряка връзка с коронавируса и президентските избори, или тези причини само изостриха и извадиха на бял свят едни други, по-дълбоки процеси? На тези и други въпроси отговаря Владимир Василиев, доктор по икономика и главен изследовател Института за САЩ и Канада на Руската академия на науките.

Владимир Сергеевич, следизборната борба, която продължава в САЩ, не е причина, а следствие от аномалията на американската политическа система. Архаичната избирателна система не се е променила значително от 200 години. Какво се случи, какво се натрупа в Америка през последните години, че да се стигне до такава вътрешнополитическа криза?

– В Америка наистина се случиха и сега се случват колосални демографски промени. Америка престана да бъде общество на бялото мнозинство в традиционното си разбиране – англосаксонци, протестанти, бели мъже, онези хора, които са създали и движат напред Съединените американски щати през тези 200 години. Те все още са скелетът на американската цивилизация и американското общество. Но днес, благодарение на тези мощни демографски промени, Америка се превръща в общество на нарастващите етнически малцинства: афроамериканци, испанци, азиатци, азиатци.

ЛГБТ общността също играе все по-голяма роля. Това също е традиционна американска социална група, елемент от девиантната група. Докато беше някъде отстрани, в периферията, я смятаха за маргинална група и я търпяха. Но когато това общество на малцинството бързо се превърна в общество на мнозинството, започнаха да се случват много значителни ценностни промени.

Отидете в рая, който Колумб откри

Сега количеството е нараснало до качество. Освен това етническите малцинства са замесени в продължаващите имиграционни потоци. Много се изсипаха в тази „Обетована земя“ от началото на 90-те години досега. Америка е виновна за това – прекалено много рекламират себе си като рай на Земята, в който просто попадате и ще живеете напълно спокойно. По-рано бяха възпитавани новодошлите, че трябва да приемат американските ценности. Представители на традиционните етнически малцинства бяха образовани по всякакъв възможен начин и те вярваха, че са носители на американската ценностна система. Сега обаче етническите групи искат да станат господари в американското общество. Ако преди белите бяха господари, а етническите малцинства бяха само отдолу в основата, сега ролите се промениха.

Расова революция

Тези хора искат да бъдат господари и съответно традиционното бяло мнозинство да изпълнява ролята на слуги и като цяло се сриват ценностите, с които Америка се идентифицира. Това наистина е ситуация на пълна промяна в цивилизационния, генетичния, културния код на страната. Това е принципно нова система от ценности.

Черен расизъм

Преди около 50 години трябваше да се справям с един много интересен феномен. Тогава моите афро-американски събеседници нямаха равни права с белите, по това време все още имаше битка за равнопоставеност, икономическото им положение се подобряваше с растежа на икономиката. Но дори и тогава те смятаха, че черното е прекрасно, че черното е добро, да бъдеш бял е все едно да бъдеш като белите гълъби, изгнаник.

Повтаряне на грешките на Стария ред

Може би това е естествен процес. Древните страни в Евразия отдавна са преминали през отричането на историята, нейното пренаписване, изграждането на нова. Тази част на Америка е готова да сложи край на целия предходен 200-годишен период на американско развитие, като го обяви за отклонение от нормалното, време, в което Америка е показвала най-лошите си черти.

Това е културна промяна, културна иновация, културна тектонична промяна, която продължава в Америка вече 30 години и се нарича културна война. Стойностите придобиват напълно противоположно значение – те са се променили от добро към лошо почти на 180 градуса.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html