петък, 3 май 2024 г.

От 500 до 1000 лева за ваксина „на черно“

Купувачи в интернет вече предлагат между 500 и 1000 лева, за да получат ваксината срещу коронавирус, без да чакат да им дойде редът. Естествено не става дума за пряко закупуване на субстанцията, а за място по-напред в списъка на  Националния ваксинационен план. Мераклиите искат да заемат местата на хората от първа и втора фаза на плана, които не са се вписали в регистрите, като вместо тях във фургоните за поставяне на препарата се явят те. Това са хора под 65-годишна възраст, които не попадат в най-рисковите групи и не работят на „първа линия“.

Любопитното е, че кандидат-купувачите се „целят“ в бройките на неизявилите желание да се ваксинират в системата на здравеопазването, МВР, социалните домове и домовете за възрастни. Данните показват, че малко над 40% хората на „първа линия“ са се записали за доброволна ваксинация, което означава, че поне половината ваксини ще останат „свободни“.

Проблемът обаче е, че дори и да се снабдят с място в списъците и ваксина, това не им дава възможност да се сдобият със сертификата, издаван от Министерството на здравеопазването. Преди дни премиерът Бойко Борисов предупреди, че този сертификат скоро може да се превърне в универсален документ, подобен на паспорт или лична карта.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html