понеделник, 6 май 2024 г.

Отбелязваме Международния ден на киното

Всяка година на 28 декември светът отбелязва Международния ден на киното. На този ден през 1895 година пред около 40 зрители в парижкото „Grand cafe“ се състои първата платена публична прожекция на братята Огюст Мари Луи Никола и Луи Жан Люмиер.

Братята прожектират 10 кратки серии от „движещи се фотографии“, в това число и първия им филм „Работници напускат фабриката Люмиер в Лион“. Всяка една от лентите е 17 метра дълга и заснетият на нея филм е с времетраене средно по 50 секунди. Общо чистият доход на братята Люмиер от първата платена прожекция в Париж е 33 франка.

През следващата година братята тръгват на околосветско пътешествие, като показват лентите си в Лондон, Ню Йорк, Бомбай и Буенос Айрес. Движещите се фигури стават популярни почти веднага, като най-значително влияние имат „Пристигането на влак на гара Ла Сиута“ и „Производство на кокс“. Смята се, че това са и първите документални филми в историята на киното.

Първите кинопрожекции в България са се състояли в началото на декември 1896 г. в София и са реализирани от професор Мелинсон в салона на хотел „Македония“ и кафене „България“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html