петък, 3 май 2024 г.

Руснаците между Путин и Навални

Отношението на населението на Русия към проблемите в страната рязко се различава от възприятието на руснаците за глобалните проблеми. Например коронавирусът не влияе по никакъв начин на рейтинга на президента Владимир Путин, но последиците от пенсионната реформа го свалят от време на време.

Както пишат журналистите от независимия телевизионен канал „Дъжд“ през 2020 година рейтингът на Путин е бил стабилен – в рамките на 61-65%, въпреки че преди повишаването на пенсионната възраст е достигал до 80%. Но въздействието от наличието или отсъствието на информация е много по-голямо върху рейтинга. Например 78% от руснаците знаят за опит за отравяне на опозиционния политик Алексей Навални. Това се посочва в проучване, направено от „Левада център“. Според социолозите обаче само една пета от населението (17%) наблюдава внимателно процеса.

Респондентите се придържат към три основни версии.

  1. 30% казват, че отравянето е инсценирано.
  2. 19% смятат инцидента за провокация от Запада
  3. 15% виждат това като опит на властите да елиминират политически опонент

В канал „Бла-бла-номика“ в Телеграм руснаците повдигат въпроса за бедността и отношението на властите към нея. Путин вече коментира, че намаляването на дела на бедните до 6,5% до 2030 г. от сегашните 13,5% е „амбициозна, но реална цел“. В същото време хората имат съвсем различно мнение по този въпрос. Анализаторите на канала публикуваха нови резултати от проучване на тема бедност: какво мислят обикновените хора за причините за появата й и възможностите за нейното преодоляване. Оказва се, че 33% от руснаците се смятат за бедни, а не 13,5%. Така че правителството се сблъсква с още по-амбициозна цел, когато разглежда бедността по-широко, отколкото просто по отношение на доходите за издръжка.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html