неделя, 5 май 2024 г.

Професор Кантарджиев: Спокойно, няма да ни чипират!

Българите няма да бъдат чипирани при предстоящата ваксинация. Това обяви пред БТВ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев.

Ваксината, която дойде в нашата страна е от групата на РНК ваксините. Те съдържат информационна РНК, която е синтезирана по модел, така че влизайки през нашите рибозоми, започва да синтезира белтък, който изгражда имунитет. Тя е изпитвана на над 400 хил. души. В САЩ – милион са имунизирани. Няма да ни чипират, това което се вкарва в организма изобщо не стига до нашето ДНК и генетична информация. Ваксината влиза в човешките клетки, но не достига до ядрото им, каза професор Кантарджиев.

Ваксини в България се поставят от 140 години насам, а обществената нагласа към препаратите е била позитивна преди появата на интернет. Целта ваксинацията да бъде излъчена на живо по телевизиите е да се даде пример и да се докаже, че препаратът на „Pfizer“ и „BioNTech“ е безопасен и ефективен.

Професорът уточни, че медиците, които се ваксинираха днес с препарата ще получат втора доза от него след три седмици.

Не са безсмъртни, докато се създаде имунитет трябва да минат 20 дни, трябва да се пазят. Ваксините са еднакви, но при поставянето на първата реакцията е по-слаба и затова се поставя втора доза, добави той.

Професор Кантарджиев посочи още, че при изкарана коронавирусна инфекция, първите два месеца след заболяването имунната система е подтисната и ефектът на ваксината ще бъде малък.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html