Начало ОБЩЕСТВО Как ще пътуваме до Великобритания след 1 януари 2021

Как ще пътуваме до Великобритания след 1 януари 2021

На 1 януари 2021 година изтича преходният период след излизането на Великобритания от Европейския съюз. Как ще пътуват, работят и ще се обучават българските граждани след тази дата, обясниха от Министерството на външните работи.

След 1 януари 2021 всички български граждани, които нямат статут на уседналост или временен статут, ще могат да влизат и пребивават без виза във Великобритания максимум до 6 месеца. В рамките този период българите ще могат да влизат в страната многократно за туризъм, участие в срещи и конференции, кратки курсове, но не и да живеят постоянно, да работят или да имат достъп до обществени фондове. Сънародниците ни, които възнамеряват да пребивават за период, по-дълъг от 6 месеца за работа, обучение или искат да се установят във Великобритания, ще трябва да кандидатстват за виза. След 1 октомври 2021 във Великобритания ще се влиза само с валиден международен паспорт. Българските граждани, които имат статут на уседналост или временен такъв ще имат право да влизат на територията на Острова само с лична карта, най-малко до 31 декември 2025 г.

Българските студенти, записани през тази академична година, имат право да кандидатстват по схемата за уседналост, но само ако са във Великобритания преди 1 януари 2021. Пристигащите по-късно задължително трябва да кандидатстват за студентска виза.

Допълнителна информация, свързана с изтичането на преходния период на 31.12.2020 и новите правила за влизане и престой във Великобритания, българските граждани могат да получат интернет страницата на Посолството на България в Лондон : http://bulgarianembassy-london.org