понеделник, 6 май 2024 г.

50 нови милиардери в медицината, шефът на „Бионтех“ Угур Шахин изоставя битката срещу рака заради ваксината

Угур Шахин и съпругата му Йозлем Тюречи

Първите ваксини срещу COVID-19 вече са и в България. Първоначално страната ни получава около 4500 дози от препарата на „Пфайзер“ и „Бионтех“, а след Нова година ще бъдат доставени още 52 000.

По време на пандемията богатството на много от шефовете на фармацевтични компании, чиито лаборатории разработиха „течното злато“, скочи до небесата, а „Форбс“ съобщи, че ръководителите на „Бионтех“ и „Модерна“ вече са милиардери. „Форбс“ откри общо 50 нови милиардери в сферата на здравеопазването през 2020 г. Най-видните нови милиардери тази година са учените, които стоят зад двете най-успешни коронавирусни ваксини – едната, разработена от американската компания „Пфайзер“ и германската биотехнологична компания „Бионтех“, а другата –  базираната в Масачузетс „Модерна“.

Състоянието на главния изпълнителен директор и съосновател на „Бионтех“, германеца от турски произход Угур Шахин, се оценява на 4,2 млрд. долара. Французинът Стефан Бансел, който оглави „Модерна“ през 2011 г., има капитал от 4,1 млрд. долара. Състоянието на американските инвеститори Тимъти Спрингър и Робърт Лангер, които инвестираха през 2019 г. 5 милиона и 1,5 милиона долара в развитието на „Модерна“, сега се оценява съответно на 2 милиарда и 1,5 млрд. долара.

Стефан Бансел е с капитал от 4,1 млрд. долара

Особено интересна е съдбата на изпълнителния директор на „Бионтех“ Угур Шахин.  Той е на 4, когато пристига от Турция в Германия. Тогава баща му работи в завода на „Форд“ в Кьолн. Будното момче е прието да следва медицина и става лекар в университетската клиника в Кьолн. След това започва работа в университетската клиника на провинция Саарланд в Хомбург. Именно там се запознава с бъдещата си съпруга Йозлем Тюречи, която също е лекарка.

Целта на научните занимания на Шахин през изминалите години е да намери лекарство против рака, а през миналата година Шахин дори получава престижна награда за изследване на раковите заболявания.

През януари тази година заедно със съпругата си Йозлем Туречи пренасочват временно вниманието си към Ковид-19 заради развихрилата се пандемия и резултатите не закъсняват.

„Бионтех“ е на Нюйоркската фондова борса още от миналата година, но тогава интересът към акциите ѝ не е толкова голям, колкото днес. Налага се фирмата да емитира акциите си с минимална печалба. И все пак след излизането на борсата Шахин вече притежава половин милиард. Днес вече е десет пъти по-заможен.

От нарастването на стойността на акциите на „Бионтех“ спечели не само основателят ѝ, а и другите инвеститори в нея. Така например акционерите близнаци Томас и Андреас Щрюнгман, които притежават около половината акции на „Бионтех“ , вече имат 12,2 милиарда долара.

От надпреварата за създаване на ваксина спечелиха и други инвеститори – например онези, които бяха вложили пари в основния съперник на „Бионтех“ – „Mодерна“. Нейните акции повишиха стойността си с над 650% през тази година.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html