петък, 3 май 2024 г.

Британците бесни заради фалшивата реч на кралицата

 

Истинската Елизабет II по Би Би Си (вляво) и ментето по Четвърти канал (вдясно)

Фалшивото коледно обръщение на кралицата, което подготви британският Четвърти канал, предизвика истински взрив от недоволство на Острова. Както повелява традицията, и тази година Елизабет II се обърна към нацията с думи, с които да им вдъхне кураж по обществената телевизия Би Би Си.

Това обаче не беше единственото телевизионно послания на кралицата. Четвърти канал изфабрикува фалшива реч, заснета на фона на празнично украсената зала на Бъкингамския дворец. Идеята била да се чуе това, което не би прозвучало по Би Би Си.

„По Би Би Си невинаги мога да си позволя да говоря свободно и от сърце. Затова съм благодарна на Четвърти канал, че ми даде възможността да кажа това, което искам, без някой да слага думи в устата ми“, заявява псевдокралицатата. Всъщност това бе т.нар. deepfake видео, направено, за да напомни на британците, че не бива да вярват на всичко, което виждат и чуват в днешната среда на онлайн манипулации.

„Едно от нещата, които ни крепиха през тази година, са нашите семейства. Именно заради това бях толкова натъжена от заминаването на Хари и Меган. Малко неща са по-обидни от това някой да ти каже, че предпочита канадците пред това да е с теб“, казва фалшивата Елизабет II.

Deepfake видеоклипът е създаден от VFX студиото Framestore, носител на „Оскар“ за специални ефекти. Като основа за речта на кралицата служи комедийната актриса Дебра Стивънсън, която и преди е имитирала гласа й като част от сатирично куклено шоу. Тя всъщност чете речта, а чрез алгоритъма на програмата лицето и гласът ѝ се заменят от тези на кралицата.

Фалшивата реч е фокусирана не само върху решението на принц Хари да напусне страната със съпругата и детето си, но и  върху аферата с принц Андрю, който трябваше да се оттегли от официалните си задължения заради скандала, който го свърза с американския милиардер Джефри Епстайн.

В края на обръщението „кралицата“ обещава да изпълни танцово предизвикателство от TikTok.

След менте посланието много онлайн потребители изригнаха яростно срещу Четвърти канал, като коментират, че „алтернативната реч“ е неуважителна и дори обида за кралицата на Великобритания. Постъпили са дори жалби в британския медиен регулатор Ofcom.

Според медийни анализатори технологията deepfake е опасна, защото ще размие напълно границите между дезинформацията и истината. С помощта на изкуствен интелект и специални алгоритми тази технология създава реалистично и често убедително изображение и говор, които да заблудят някои потребители. Освен това deepfake може да се превърне в защитна тактика за много политици, които спокойно да твърдят, че  всеки компрометиращ ги видеозапис е манипулиран. Така ще бъде много по-трудно да отговарят за думите си и да понасят отговорност.

Засега от Бъкингамския дворец не са публикували официален коментар по темата с алтернативната реч на кралица Елизабет II.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html