понеделник, 6 май 2024 г.

Скатов на път за К2: Само планината решава дали да ни допусне до върха си

Атанас Скатов се насочи към експедиция за първо в историята зимно изкачване на К2 (8611 м). Той обяви във Фейсбук, че с пътуване до Пакистан започва мисията си към върха.

„Днес започва едно ново и много специално пътешествие за мен. Зимна експедиция над 8000 метра определено е много сериозно предизвикателство, дори и да не е К2. Изключително благодарен и щастлив съм, че имам тази възможност да науча още много нови неща за зимната планина над 8000 метра и то към единствения все още неизкачен връх през зимата на нашата планета. Но колкото и опит да имаш в планината, никога не е достатъчен. Само планината решава дали да ни допусне до върха си“, написа Скатов.

Както вече писахме, досега не е правено успешно изкачване на К2 през декември, януари или февруари.

Наскоро Скатов заяви, че планира около Нова година да бъде в базовия лагер под върха, след което ще има 60 дни за опита.

Това е 21-ва експедиция на Скатов за последните осем години и 14-а над 8000 м. Той се надява да завърши Хималайската корона (изкачването на всички 14 осемхилядника) догодина. До целта му остават „Шиша Пангма“, К2, „Броуд Пик“ и „Нанга Парбат“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html