понеделник, 6 май 2024 г.

Ваксинирането срещу Covid започва на 27 декември, София, Пловдив и Бургас с предимство

Доцент Ангел Кунчев

Ваксинирането срещу коронавируса ще започне на 27 декември, като първите, които ще могат да се възползват от препарата на „Pfizer ще са медиците в София, Пловдив и Бургас. Това са трите града у нас с най-висок процент на заразени. На 24 декември тръгват едновременно всички камиони от Белгия до всички европейски страни. Вероятно или на 25 вечерта, навръх Коледа, или пък на 26 сутринта ние ще имаме готовност да посрещнем този камион в София … за 5000 души, 10 хиляди дози ще докара, обяви пред БНТ главният здравен инспектор доцент Ангел Кунчев.

В Белгия вече товарят ваксината по камионите

С въпросните дози ще започне ваксинирането на медиците. През първата седмица на януари се очакват още над 50 хиляди дози, през февруари – близо 90 000, а от март квотата ще бъде увеличавана до 300 000 дози месечно.

Ваксинирането в цяла Европа ще стане възможно, след като утре Европейската агенция по лекарствата обяви решението си за одобряване на продукта, разработен съвместно от американската компания „Pfizer“ и германската „BioNTech“. В началото на януари се очаква решението и за ваксината на американската компания „Moderna“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html