понеделник, 6 май 2024 г.

42 дни след изборите: Путин най-после поздрави Байдън

Руският президент Владимир Путин поздрави Джоузеф Байдън за победата му на президентските избори в САЩ. Това беше съобщено на уебсайта на Кремъл.

Поздравлението дойде 6 седмици след изборите в САЩ на 3 ноември. Кремъл веднага даде да се разбере, че ще изчака официалните резултати от президентските избори в САЩ и тогава ще коментира техния изход. Това стана в понеделник, когато избирателната колегия в САЩ даде гласовете си официално, при което Джо Байдън събра 306 гласа, а Доналд Тръмп – 232. За крайната победа бяха  достатъчни най-малко 270 гласа на изборните делегати, т. нар. електори.

Преди четири години телеграмата с поздравленията беше  изпратена на бъдещия президент само няколко часа след като стана ясно, че Тръмп е победил.

„Путин пожела на избрания президент успехи и изрази увереност, че Русия и САЩ, които носят специална отговорност за глобалната сигурност и стабилност, могат, въпреки различията си, наистина да допринесат за решаването на много проблеми и предизвикателства, пред които светът сега е изправен“, се казва в съобщението на Кремъл. В поздравителната телеграма се говори и за значението на руско-американското сътрудничество, което „би отговаряло на интересите на народите на двете страни и на цялата международна общност“.

„От своя страна съм готов за взаимодействие и контакти с вас“, подчерта Путин.

Забавянето на поздравите към Байдън има и друго обяснение. По време на посещение в Москва през 2011 година тогавашният американски вицепрезидент Джо Байдън публично посъветва Путин да не се кандидатира за още един президентски мандат.

Очевидно Путин не му го е простил и досега.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html