четвъртък, 2 май 2024 г.

Ваксинацията в Европа започва едновременно

В напреднала фаза е изграждането на Центъра за ваксинация против COVID-19, който се намира пред столичната РЗИ. Палатката вече е монтирана, като пред нея има и електронни информационни пана.

Италианският специален комисар за пандемията Доменико Аркури заяви, че кампанията за ваксинация срещу коронавируса ще започне във всички 27 държави от Европейския съюз в един и същ „символичен“ ден преди началото на действителната масова ваксинация. Той не каза кога ще бъде този ден и колко ще бъдат ваксинираните хора на този ден.

Първата фаза на ваксинации в Италия ще включва близо 2 милиона души – медицински персонал и възрастните хора, които се намират в специализирани домове. Първата фаза трябва да стартира в средата на януари, като близо 300 павилиона ще бъдат разположени на градските площади и други обществени места.

Във Франция здравните служители обявиха в понеделник план от пет фази за въвеждане на ваксината срещу коронавирус с приоритет към най-уязвимите групи от населението. Френският национален орган по здравеопазване заяви, че основните разглеждани критерии са риска от развитие на сериозни симптоми, както и степента на излагане на вируса.

В Испания медиците и обитателите в домовете за възрастни хора ще бъдат първите, които ще бъдат ваксинирани срещу коронавирус. Общо 18 групи граждани ще могат едни след други да получат ваксини в един от 13-те хиляди местни обществени здравни центъра в Испания.

Коронавирусната ваксина се очаква да пристигне в Гърция до 60 дни, а оптимистичните сценарии са първите ваксинации да бъдат направени на 500 000 души през месец януари.

Понастоящем ваксината „Pfizer“ е готова и се очаква да бъде последвана от тези на „Moderna“ и „AstraZeneca“. Основният проблем остава как ще се осигурят и закупят необходимите фризери за поддържане на ваксината, тъй като трябва да поддържат -70C.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html