петък, 3 май 2024 г.

Четвърти нокдаун за Доналд Тръмп

Ваня Влашка

Американският президент Доналд Тръмп получи четвърти нокдаун! След като загуби популярния вот от гласуването през ноември 2020 г. за нов мандат срещу Джо Байдън (със 7 059 722 гласа), той загуби и електоралния вот (232:306), както и повторните преброявания на гласовете в някои общини на щатите Уискансин, Мичигън, Пенсилвания и Джорджия. А преди часове се разбра, че и Върховният съд на САЩ е отхвърлил с 9-0 гласа (девет са членовете на най-висшия юридически орган на САЩ) исканията на главния прокурор на щата Тексас (Кен Пакстън), подкрепени от републиканците от 17-те щата, в които Тръмп спечели. А тези искания бяха: да се назначат нови представители на електоралния вот в щатите, които вече са дали гласовете си за Джо Байдън. Т.е – такива, които да не се съобразяват с популярния вот, а да дадат от името на щата собствените си гласове за победата на Тръмп.

Крайно време е този боксов мач да бъде прекратен, или някой от щаба на Тръмп да хвърли на ринга бялата кърпа… Ще припомня, че до този момент, вече повече от месец, 45-ият президент на САЩ не вдига телефона, за да поздрави за победата следващия, 46-ти президент на САЩ. Няма такъв случай в историята на демократична Америка. Не го кани на среща в Белия дом. И такъв случай няма. Просто Тръмп не признава, че е загубил. В същото време обикаля с летящата крепост „Еър Форс 1“ из страната, организира митинги по летищата, говори глупости, лъжи и небивалици.

Снимка от профила на авторката

Всичките му фенове не използват маски в средата на пандемията от COVID-19, това е нещо като дрескод за тръмпистите. След всеки митинг местните болници се препълват от „смели и свободни хора“, които умират на всичкото отгоре. И най-важното – президентът на САЩ продължава да набира средства от своите привърженици, вече над 300 милиона долара, за да „продължава борбата“ срещу онези, „които ни откраднаха изборите“.

Дъщеря му Иванка и нейният съпруг Джаред Кушнер, преди седмица са купили 26 акра празно място във Флорида за 35 милиона долара, близо до имението на фамилия Тръмп. Доста работа са свършили в Белия дом за 4 г. покрай татко Доналд. Преди няколко дни ФБР започна разследване срещу фирмата YRS Worldwide – Overland Park от Канзас, която е усвоила 700 милиона долара от 3-милиярдния пакет стимули, които правителството отпусна през лятото за справяне с кризата от коронавируса. Въпросната фирма, близка до зетя на Тръмп (Кушнер), е транспортна компания, която доставя трансперанти, храна, електроника, логистични услуги и др. на Министерството на отбраната на САЩ. Миналата година е получила друг прекрасен заем за 600 милиона от Apollo Global Management, дала също и 184 милиона на фамилната компания на Кушнер…

Гледам тук, във „Фейсбук“, че някои мои дългогодишни приятели са станали върли тръмписти. Ще ви припомня доклада на комисията, начело с Робърт Мълър, която разследва надълго и широко руските връзки на Тръмп преди изборите през 2016 г. Там се споменаваше често един латински израз Quid Pro Quo, буквално – нещо за нещо, давам ти, ти ми връщаш. Много хора бяха разочаровани от този доклад, въпреки че в него имаше много сериозни обвинения срещу Тръмп, плътно заличени с черни ленти в публикувания доклад. Проблемът беше, че те нямат никаква юридическа стойност срещу действащ президент на САЩ, така е записано в Конституцията. Е, след 20-ти януари 2021 г. ще има доста бурни развития по въпроса.

Заради това „аз на теб, ти на мен“, мотото в президентството на Тръмп, ще влязат в сила замразените дела срещу него във Федералния съд на Ню Йорк. Ще има и нови. Това той го знае много добре.

Затова сега, преди да напусне Белия дом, обмисля указ, който да даде „помилване“ на членовете от своето семейство. Има право на това. Проблемът е, че не може да помилва себе си. Затова през цялото си президентство наливаше милиони във фамилията Тръмп… А тръмпистите в моята приятелска листа няма да ги блокирам. Искам да видя докъде ще стигнат, когато започне новото шоу „Америка срещу Тръмп“. Наистина живеем в интересно време.

 

От Фейсбук профила на авторката. Ваня Влашка е българска журналистка, която от средата на 90-те години живее и работи в Чикаго.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html