събота, 27 април 2024 г.

Задържаха престъпник, издевателствал над пенсионери в София

Извършителят на измами на възрастни хора, станали през последните дни в столицата, е задържан на адрес на негов роднина. Той е с осем осъдителни присъди, като последната изтърпяна присъда е отпреди три-четири месеца, каза на брифинг директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи /СДВР/ старши комисар Георги Хаджиев, предаде БТА от проведения днес извънреден брифинг.

„Обвинението му е за измама, извършена в условията на опасен рецидив, по член 211, като от три до десет години предвижда законът за лишаване от свобода за това престъпление“, обясни административният ръководител на Софийската районна прокуратура /СРП/ Невена Зартова. Тя припомни, че преди три дни имаше случай с пострадал възрастен мъж в кв. „Гео Милев“ в София, а сега има втори такъв казус, свързан с мъж на 83 години.

Извършителят на измамите е същият и престъплението е извършено по същата схема, като обвиняемият се е представял за служител на пощата. Той е обяснил е на пострадалия мъж, че от клона, където са му изплатили пенсията, е получил 50 лева по-малко. Извършителят на измамата е поискал тази сума, за да се увери в това, след като възрастният мъж е предал парите, обвиняемият ги е преброил и му ги е върнал, като е задържал за себе си 300 лева, каза Невена Зартова.

Тя съобщи, че на извършителя е повдигнато обвинение и за второто деяние, и той е задържан към момента. Днес ще бъде разгледано от Софийския районен съд искането на СРП за вземането на мярка за неотклонение „задържане под стража“, съобщи Невена Зартова.

Старши комисар Хаджиев сподели, че случаят с нагло обрания възрастен мъж е извадил криминалистите „извън кожата“, защото престъплението е извършено с изключителна арогантност. Благодарение на усилията на колегите успяхме бързо да установим извършителя на престъплението, който е с осем осъдителни присъди. Директорът на СДВР изрази надежда, че разкриването на престъплението ще върне доверието на тези възрастни хора към правоохранителните органи.

„Ние сме изключително чувствителни към тази тема, затова отговорът ни е категоричен – нулева толерантност към подобни престъпления“, коментира още ст. комисар Хаджиев.

Винаги ще бъдем безкомпромисни в преследването на престъпления, извършени срещу възрастни хора, това е един категоричен приоритет за нас, подчерта и административният ръководител на СРП Невена Зартова. Тя обясни, че в хода на разследването по случая с измамения на 9 декември 89-годишен мъж, е установено, че час по-рано, по същата схема, е пострадал и друг – 83-годишен столичанин.

Той също взел пенсията си от пощенски клон и докато се движел по улицата, забелязал спрял до тротоара лек автомобил, в близост до който стоял извършителят. Непознатият се представил за „касиер от пощата“ и обяснил на жертвата си, че е допусната грешка и трябва да му даде още 50 лева.

Под претекст да преброи цялата сума, за да няма грешка, той взел парите от възрастния човек, бързо ги преброил и върнал, и потеглил с автомобила си. Едва тогава потърпевшият разбрал, че от пенсията му липсвали 300 лева и потърсил помощ в полицията.

Прокурор Зартова благодари на криминалистите на СДВР за извършените професионални и бързи действия, довели до установяването на извършителя и задържането му на адрес на негов познат. Нашето призвание е да помагаме на хората и те да се осланят на нас, подчертаха директорът на СДВР и административният ръководител на СРП. Те още веднъж призоваха хората да бъдат изключително предпазливи и да не се доверяват на случайни граждани – под какъвто и било предлог.

Днес директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев и административният ръководител на СРП Невена Зартова се срещнаха с двамата потърпевши, за да им върнат откраднатите суми и да ги уверят да се осланят на правоохранителните орган, защото призванието им е да служат и помагат на хората. С пожелание за здраве и весело посрещане на предстоящите празници ст.комисар Хаджиев им подари за спомен и плакет на Столичната дирекция на вътрешните работи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html