неделя, 28 април 2024 г.

Това, което имаме като републиканци и журналисти за Цветан Цветанов

Павел Вълнев нямал амбиции в политиката, но не скрива големия си медиен апетит

 

Иво ДИМИТРОВ

Ако решим да влезем в сленга на Цветан Цветанов, ще напишем, че на 4 декември,  петък вечерта разбрахме окончателно това, което имаме като републиканци за България и като журналисти, които работят за същите тези републиканци. Хайде сега да преминем към превода на първото изречение. В ефира на нискорейтинговата телевизия Евроком лъснаха зависимости, за които anteni.bg отдавна предупреждава. Политикът, който има патологична зависимост към луксозните апартаменти в престижни столични квартали, изгражда огромна медийна мрежа. Узрял е, че политически битки се печелят със сайтове, с телевизии, с журналисти. Това автоматично прибавя една единица към иначе не особено високото му IQ. Съвсем друг е разговорът какъв е моралът на българската журналистика.

 

Смени ли Сашо Диков посоката и отношението към Цветан Цветановия принос в политиката

 

Така гост на бореца за демокрация Сашо Диков беше заместник-председателят на новата Цветанова партия и митичен бизнесмен Павел Вълнев. Името на 68-годишния Диков първоначално изненадва, защото наверемето той подкрепяше едни други журналисти, които извадиха на светло несъответствията между декларираните приходи, имотното състояние и луксозния начин на живот, който води Цветан Цветанов. Но животът винаги може да ни изненада със своите превратности. Днес Диков е в компанията на одеозната Люба Кулезич и на бившия доносник на ДС Огнян Стефанов-агент Академик, които му бяха врагове и които от 12 години последователно са близо до хранилките на Цветанов. Паметливи припомнят, че Огнян Стефанов взе шестцифрена сума от Цветанов, за да създаде един злополучен парцал, наречен вестник „Торнадо“, който имаше за задача да залива с тонове помия и измислици всички опозиционни на ГЕРБ журналисти и най-вече критиците на вътрешния министър. Съвсем естествено торнадото на Стефанов скоропостижно се спомина и спря да излиза. Пишман издателят влезе в съда заради неизплатени заплати на служители, а дистрибутори и държавни институции разбраха, че в този си живот няма да им се издължи и също му заведоха тежки дела.

Това лирично отклонение има за цел единствено да припомня на читателите важни факти от най-новата ни история, за да може да се навържат процесите, които стават в медиите и политиката. Така в студиото на независимия и неподкупен Сашо Диков гост бе мултимилионерът Павел Вълнев – този Граф Монте Кристо от Доспат, който също е очарован от републиканската перспектива на Цветан Цветанов, и който коментира така участието си в този нов проект: „Аз се финансирам сам, не искам някой друг да ме финансира и после да търси привилегии. Аз попитах и Цветанов дали има зависимости от Делян Пеевски, Ахмед Доган, ДПС или някакви олигарси, а той каза, че няма. Затова взех това решение, не е било лесно решение, по-малко време ще отделям на семейството си, децата си…“

 

Павел Вълнев (вляво) е щастлив, че Цветан Цветанов нямал зависимости

Докато извадим кърпичките, за да забършем просълзените си от тази искрена изповед очи и поглеждаме с надежда към новия спасител, изведнъж изскача сянката на партийния му шеф Цветан Цветанов, станал известен с акциите си като вътрешен министър, озаглавявани не особено талантливо лично от него или от медийните му съветници. Сянката после преминава над парламентарната трибуна, откъдето същият силов министър обвини лекари от Горна Оряховица в убийство. Всички тези напъни на този изключително работлив човек, както обичат и до днес да ни го сервират пиарите му, струваха на българските данъкоплатци милиони от осъдителни присъди в Страсбург. Обидно е за българската политическа класа толкова семпъл като интелектуално обзавеждане човек да е фактор в политиката. И вината за появата на явлението „Цветанов“ безспорно е на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

След поредната апартаментна сага, свързана с асансьори до хола и златни дръжки, Борисов нямаше друга ход освен да остави извън ГЕРБ трудолюбивия партиен строител. Днес Цветанов опитва много евтино да извърти публиката и да пренапише историята и на тези събития. Бедата му е, че всичко се случи наскоро, свидетели сме и няма как да ни преметне. Затова твърде фалшиво звучат думите на Павел Вълнев: „Една от причините да се раздели с ГЕРБ са обвързаностите на партията с ДПС“. Твърде примитивен опит да се скрие унижението от това, че лидерът ти е хванат докато е потопил пръста в бурканчето със сладкото.

Павел Вълнев – новият любимец на група журналисти

И понеже започнахме с интервюто на Павел Вълнев при независимия и неподкупен Сашо Диков, ще насочим вниманието ви към факта, че напоследък заместникът на Цветанов трудно смогва с медийните си изяви и това е проверимо. Наскоро бе интервюиран от журналистка, която караше такси, а след това мина и през сайт, представящ се за десен и финансиран от олигарх във фармацефтичния бизнес. И никой не му задава въпроса имал ли е проблеми с американското законодателство. Защото какъвто и отговор да получат, в Щатите всичко е много по-лесно проверимо, отколкото в България, където пренаписването на биографии е широко разпространено занимание.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html