понеделник, 6 май 2024 г.

Джо Байдън към американците: Носете маски през първите ми 100 дни като президент!

Избраните за президент и вицепрезидент на САЩ Джо Байдън  и Камала Харис дадоха първото си съвместно интервю за телевизия CNN.

Джо Байдън заяви, че е готов да си направи ваксината срещу коронавирус публично, за да засили общественото доверие в нея. Той има намерение да поиска от американците да носят предпазни маски по време на първите сто дни след встъпването му в длъжност като президент, за да може да бъде ограничено разпространението на К-19.

Байдън заяви, че е помолил доктор Антъни Фаучи да остане главен медицински съветник на Белия дом и да продължи работата си като член на екипа от съветници за борба с пандемията от Ковид-19. Той изтъкна, че е провел разговор с Фаучи и двамата са обсъдили необходимостта от това да бъде вдъхнато доверие сред хората към бъдещата ваксина срещу коронавирус и че „не е необходимо да се затваря икономиката“, за да бъде водена борба с вируса.

Неотдавна президентът Тръмп намекна, че може да уволни Фаучи, след като той го критикува за слабите мерки, които взема срещу коронавируса, и предупреди, че САЩ ще страдат. „Ако го слушах, смъртните случаи щяха да са 500 хиляди“, заяви президентът тогава в типичния си стил.

Според избрания за президент Джо Байдън е важно президентът Доналд Тръмп да присъства на церемонията му по встъпване в длъжност на 20 януари. Така ще бъде демонстрирана решимостта на страната да има мирен властови преход между политически опоненти. „Решението си е изцяло негово. Лично за мен няма никакво значение, но мисля, че има значение за страната“, изтъкна Джо Байдън.

Помощници на Тръмп вече изразиха скептицизъм, че той ще присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Байдън. Тръмп продължава да твърди, че е спечелил президентските избори и че на изборите е имало измами, отбелязва Асошиейтед прес.

Джо Байдън изрази съжалението си, че Тръмп отказва да приеме загубата си на изборите и каза, че се надява президентът да присъства на церемонията му по встъпване в длъжност, за да даде пример на останалите страни по света за това как протича демократичният процес.

Джо Байдън коментира и информациите за евентуални планове на президента Доналд Тръмп да помилва себе си и свои съюзници, предаде Асошиейтед прес.

„Обезпокоен съм от гледна точка на прецедента, до който би се стигнало, и от това как светът би ни възприемал като страна на законите и справедливостта“, изтъкна демократът.

Байдън бе категоричен, че неговото министерство на правосъдието ще бъде независимо и новият министър на правосъдието ще бъде независим при преценката си кого да разследва.

„В нашето правителство няма да видите този подход към помилването, нито ще видите подход за правене на политика чрез туитове“, подчерта Джо Байдън.

Избраната за вицепрезидент на САЩ Камала Харис заяви, че всяко решение, което взема министерството на правосъдието, „трябва да бъде базирано на фактите и на закона и да не бъде повлияно от политиката“.

Байдън заяви още, че е получил поздравителни телефонни обаждания от сенатори републиканци, които не са го поздравили публично, за да не се озоват в конфликт с президента Доналд Тръмп.

„Сенатори републиканци ми се обадиха, за да ми честитят лично“ победата на американските президентски избори.

На фона на продължаващите твърдения на Тръмп, че е спечелил изборите и че на изборите е имало измама, конгресмените „се озоваха в много трудна ситуация“, изтъкна Джо Байдън.

Демократът прогнозира, че ситуацията ще се подобри със значителна част от ръководството на Сената след заседанието на Избирателната колегия на 14 декември.

Байдън призна, че Сенатът се е превърнал в място с по-силни политически разделения, откакто го е напуснал през 2009 г., но изрази надеждата си въпреки това да има възможност да прокарва законодателните си инициативи.

Междувременно данни на университета „Джонс Хопкинс показаха, че Съединените щати регистрираха рекордните над 210 хиляди случая на заразяване с коронавирус за 24 часа, „. Броят на смъртните случаи от коронавирус в САЩ през последното денонощие е 2900.  Общият брой на заразените с коронавирус в САЩ е над 14,1 милиона, а смъртните случаи вече са около 276 хиляди.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html