неделя, 5 май 2024 г.

ООН моли за 35 милиарда долара дарителите по света

Пандемията от Covid-19 обрича милиони на тотална бедност. Повече от 235 милиона души по света имат нужда от хуманитарна помощ – нов рекорд според експертите на Организацията на обединените нации (ООН), които отправиха апел за финансова помощ в размер на 35 милиарда щатски долара за следващата година. През декември 2019 от Организацията поискаха 29 милиарда, а спомоществователите поставиха рекорд по дарения във фондовете за помощ – със 17 милиарда долара повече от поисканите.

Заради коронавируса, хората, които ще се нуждаят от хуманитарна помощ, постави нов рекорд – 235 милиона души, което е увеличение с 40% само за една година. Ако всички тези хора живеят в една държава например, това ще я направи 5-та в света по население.

Парите, поискани от ООН и партньорите на организацията предвиждат помощ за 160 милиона души в 56 страни по света, които страдат от глад, военни конфликти, бежанска криза, промени в климата и пандемията.

„Тази година увеличението се дължи на COVID-19. До момента жертвите са близо милион и половина в цял свят. Цифрите, които имаме, са най-мрачните в последните години. Пандемията преобърна изцяло живота на всички, във всяко ъгълче на Планетата. За пръв път от 1990 година насам нивото на екстремна бедност се увеличава. В края на годината се очаква цифрата на хората, които ще се нуждаят от храна, да достигне 270 милиона“, коментира Марк Лоукок, отговарящ за хуманитарната помощ в ООН.

Лоукок назова и най-засегнатите страни – Йемен, Буркина Фасо, Южен Судан, Нигерия и Афганистан. Докладът на ООН показва още, че Сирия и Йемен, засегнати от войната, са начело на листата на най-нуждаещите се. От Организацията искат почти 6 милиарда долара, за да подпомогнат милионите сирийци, както и близо 3 милиарда и половина, за да помогнат на около 20 милиона йеменци.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html