събота, 4 май 2024 г.

Джо Байдън повери вътрешната сигурност на САЩ на османски потомък от Латинска Америка


Алехандро Майоркас, който бе избран от Джо Байдън да оглави министерството на вътрешната сигурност на САЩ, ще бъде първият човек от латиноамерикански произход на тази длъжност. Неговото потекло обаче стига чак до земите на Османската империя, съобщават турски медии, цитирани от БТА.
Изданията в страната разкриват интересни факти около биографията на Майоркас и корените на рода му, които отвеждат към епохата на Османската империя.
Според османските архиви семейството на Майоркас по бащина линия произхожда от сефарадските евреи.
Сефарадските евреи са етническа група, населявала Иберийския полуостров, която е изгонена от Испания през 1492 г. Османците им предлагат защита и стотици хиляди сефарадски евреи се преселват в Османската империя.
В наше време в Турция продължава да има многобройна сефарадска общност, която разполага със собствени образователни и религиозни институции, храмове.
Прадедите на Алехандро Майоркас по бащина линия в продължение на около 500 години са населявали османски земи, по-специално района на Силиври /край Истанбул/. Родът му по майчина линия пък произхожда от евреи ашкенази, избягали от Румъния.
Семейството в началото на 20 в. имигрира в Куба. След раждането на Алехандро през 1959 г. фамилията се преселва в САЩ. Там, както пишат турски медии, детството на Алехандро Майорас преминава в Маями, сред турски и кубински сефарадски общности.
Историята на Силиври, град с около 200 хиляди души население, разположен в окръг Истанбул, е пълна с повратни моменти. Градът е съществувал още по времето на Византийската империя, а след превземането му от османлиите процъфтява като търговски и занаятчийски район. В селището, известно и с името Курфалъ, в миналото са живеели и значителен брой християнски семейства, включително български. В османско време Курфалъ е било включено в диоцеза на Вселенската патриаршия.
През 1912 г. по време на Балканската война селището е превзето и окупирано от българските войски в продължение на 9 месеца до 30 май 1913 г. През 1919 г. Силиври е окупиран от гръцките войски в продължение на над две години, но след победата на предвожданата от Ататюрк турска армия в освободителната борба гърците се изтеглят от района.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html