неделя, 5 май 2024 г.

Цяла Франция протестира срещу нов закон за сигурността

Хиляди се присъединиха към демонстрации, обхванали цяла Франция срещу полицейското насилие и спорен нов закон за сигурността, който според правителството има за цел да защити полицаите. Протести имаше в Париж, Страсбург, Марсилия и Лион, а сблъсъци със силите на реда избухнаха в Париж и Рен.

В столицата демонстранти издигнаха барикади и замеряха полицаите с различни предмети, а полицията отвърна със сълзотворен газ и светошумови гранати. Сълзотворен газ беше използван и в Рен.

Във Франция в последните дни имаше два случая на полицейска бруталност, привлекли общественото внимание. В понеделник полицаи агресивно евакуираха мигрантски лагер, а във вторник беше разпространено видео как полицаи бият чернокож музикален продуцент.

Същевременно проектозакон, ограничаващ правото на гражданите да заснемат полицаи на видеозаписи, стана повод за силно недоволство. Според правителството новият закон трябва да осигури по-добра защита на служителите на реда и да ограничи заснемането на полицейски операции. Мнозина смятат обаче, че проектозаконът застрашава свободата на медиите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html