неделя, 5 май 2024 г.

Васил Велев поиска пари в помощ на бизнеса от бюджета за въоръжение и администрацията

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев коментира в ефира на Нова, че не трябва да има пренасочване на пари от мерките, предвидени за малки фирми.  Той смята, че могат да се вземат пари от републиканския бюджет, след като в него има милиарди за въоръжение и за вдигане на заплатите на държавната администрация. По думите му не трябва да се дава по равен процент, а е необходим диференциран подход, като е необходимо първо обсъждане с бизнеса на новата мярка от 170 милиона лева, която в петък анонсира вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите на Велев от обявените 1 милиард лева към предприятията са достигнали само 173 милиона за микропредприятията, за малките още не е стартирала помощта.

„Видяхме какво се случи през второто тримесечие, в резултат на първата вълна и затварянето на много бизнеси. Налице е спад от -8.5% на БВП. Такъв не сме имали през това столетие. Имаше по-голям само през 90-те години. Не би следвало да се допусне отново подобен срив“, коментира още председателят на УС на АИКБ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html