понеделник, 29 април 2024 г.

Охрид възстанови паметника на загиналите български туристи за по-малко от 24 часа

Паметникът на брега на Охридското езеро в памет на българските туристи, загубили живота си при потъването на кораба „Илинден“, който бе разрушен от вандали, бе възстановен напълно тази сутрин, предаде БГНЕС.

Така изглеждаше паметникът след вандалските изстъпления. Снимка: интернет

Вандалите бяха разрушили „Стилизираната капка“, в която са преплетени 15 метални рози. Тя напомняше за трагичния инцидент в Охридското езеро на 5 септември 2009 година. При инцидента се удавиха 15 български туристи.

Снощи българското МВнР изрази дълбокото си възмущение във връзка с кощунствения акт на оскверняването на паметника на жертвите от кораба „Илинден“ в Охрид.

Ето го възстановеният паметник. Снимка: интернет

Кметът на Охрид Константин Георгиевски заяви, че „този паметник ще остане символ и съчувствие към паметта на загиналите български туристи“ на 5 септември.

Катастрофата на кораба „Илинден“, превозващ 57 пътници от Охрид за манастира „Свети Наум“, се случи сутринта на 5 септември 2009 година. Корабът се преобърна и потъна на около 250 метра от брега на езерото, в близост до къмпинга“Елешец“. От жертвите на катастрофата, осем бяха жители на община Антон, четирима бяха от община Пирдоп и по един от общините Златица, Мирково и Рибарица.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html